I skuggan av gårdagens stora val av partiledare, har i dag ytterligare en rad personer valts till tunga poster inom Socialdemokraterna. En av dem är Sekos ordförande Janne Rudén.

– Det är ett fint uppdrag att komma in i partistyrelsen, och jag är givetvis glad att jag fått chansen, säger han.

De val som i dag skett både till partistyrelse och verkställande utskott har varit fyllnadsval, och samtidigt som Janne Rudén kommer in lämnar Byggnads ordförande Hans Tilly styrelsen.

– LO:s styrka i styrelsen är oförändrad. Vi fortfarande lika många som kan hjälpas åt att föra fram de fackliga synpunkterna, säger Janne Rudén.

Det han främst ser fram emot är att få vara med i den nystart partiet har utlovat från och med kongressen. Han säger att det främst handlar om att Socialdemokraterna måste bli tydliga med vad partiet står för och vart det är på väg, och tycker att Håkan Juholt visade vägen i sitt linjetal idag.

– Det är en nytändning som sker. Många har längtat på ett sådant tal och i dag kom allt på samma gång, säger han.

Dagens mest uppmärksammade val var när Carin Jämtin strax före lunch valdes till ny partisekreterare och hyllades med rosor och stående ovationer. Mikael Damberg, som tidigare figurerade i partiledarspekulationerna och som nu väntas få rollen som ekonomiskpolitisk talesperson, valdes in i partiets verkställande utskott.

Fakta

Nyvalda på S-kongressen

Partiordförande: Håkan Juholt
Partisekreterare: Carin Jämtin
Verkställande utskottet (VU) Ledamot: Mikael Damberg
Verkställande utskottet (VU) Suppleanter: Veronica Palm , Leif Pagrotsky, Lena Micko
Partistyrelsen, ledamöter: Carina Blank, Hans Ekström, Monica Haider, Anders Johansson, Ylva Johansson, Janne Rudén
Partistyrelsen, suppleanter: Matilda Ernkrans, Ulla Gradeen