Trygga jobb, sociala klyftor, kärnkraft och friskolor. Den allmänpolitiska debatten på Socialdemokraternas extrakongress innehöll lite av det mesta.

Allmän var ordet som gällde för den allmänpolitiska debatten på Socialdemokraternas kongress. Många talare tog chansen att tala om just sin hjärtefrågor.

Inga beslut om den framtida politiken ska fattas på den extrakongress Socialdemokraterna inledde i Stockholm i dag. Debatten ska i stället vara en vägledning för det fortsatta arbetet som partiet har framför sig när det gäller att formulera framtidens politik.

Debatten har varit både bred och spretig. Många kongressombud har äntrat scenen för att lyfta de politiska frågor som ligger dem närmast hjärtat. Ämnena har varierat från klimatfrågor och kärnkraft till globalisering, friskolor, ökande klassklyftor och arbetsmarknadspolitik.

En av dem som lyfte arbetslivsfrågorna var Krister Kronlid från Bohuslän som slog ett slag för alla anställdas rätt till trygga arbeten som de kan försörja sig på.

– Vi måste ändra lagen om anställningsskydd. Vi måste införa rätten till heltid, sa han.

Även Per Lawén från Värmland ville förstärka arbetsrätten genom att ändra i las så att arbetsgivarna inte kan kringgå lagen med bemanningsföretag och tillfälliga anställningar, och så att lönedumpningen på arbetsmarknaden stoppas.

– Vi vill skapa bra arbeten. Det är det som är grunden för det socialdemokratiska partiet, sa han.

Flera talare var också emot att friskolor och andra privata företag i offentlig sektor plockar ut stora vinster. En av dem var Emilia Bjugren från Stockholm.

– En välfärd där vinsten sätts i fokus kan aldrig bli världens bästa välfärd, konstaterade hon och möttes av applåder.

Den allmänpolitiska debatten kommer att fortsätta under hela kongressen som avslutas på söndag.