Regeringens lagförslag om sämre möjligheter till facklig utbildning har fastnat på vägen till riksdagen – igen.

Enligt tidtabellen skulle riksdagen få förslaget i dag, tisdag, men nu kommer nya besked från arbetsmarknadsdepartementet. Förslaget kommer till riksdagen om ett par veckor.

– Om det slutgiltiga förslaget går i linje med det som tidigare presenterats, är det ett direkt angrepp mot fackföreningarnas möjlighet att utbilda och informera sina medlemmar, säger Carin Wallenthin på IF Metalls facklig-politiska enhet.

I dag kan en nyanställd gå en facklig introduktionskurs från och med första arbetsdagen. Enligt regeringens förslag måste han eller hon vänta i ett halvår. Facket fruktar att väntetiden blir mycket längre i praktiken, eftersom allt fler unga går runt mellan korta och otrygga jobb.

Det går ut över dem som bäst behöver utbildning. Unga får inte lära sig särskilt mycket om arbetslivet i skolan. Fackets introduktionskurser ger en sorts grundskap om rättigheter och skyldigheter samt vilka försäkringar som följer med kollektivavtalet och medlemskapet i facket.

Det har gått mer än ett år sedan regeringen kom med ett förslag till ny studieledighetslag. Det gick igenom lagrådet, den sista stationen före riksdagen, den 22 april. Sedan drogs det tillbaka ”av tidsskäl”.

Facket misstänker att regeringen ville vänta till efter valet.

Nu är det bråttom igen. Regeringen måste lägga fram förslag snabbt om riksdagen ska hinna fatta beslut om den nya lagen i vår.

Men regeringen ger inga definitiva besked vare sig om tidsplanen eller vad förslaget ska innehålla. När LO-Tidningen skrev om förslaget i februari svarade Cherine Khalil, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, så här:

– Arbetet med propositionen pågår, men med hänsyn till beredningsprocessen kan vi inte i nuläget säga exakt hur förslagen kommer att utformas. Propositionen är aviserad till den 22 mars, men precis som med alla lagstiftningsprojekt är datum beroende av dels beredningsprocessens gång och dels hur mycket övrigt arbete departementet har.

Det här kan betyda att det blir bråttom när förslaget till slut dimper ner hos riksdagens arbetsmarknadsutskott. Det innebär att facket och oppositionen i riksdagen får ont om tid på sig att sprida kunskap om förslaget och bilda opinion.

Det är svårt att protestera mot ett förslag som ingen har sett.