Arbetsförmedlingen ska fritt få lagra uppgifter över den som brutit mot någon lag i en databas. Tidigare krävdes att personen själv fick kännedom och skriftligen gav sitt samtycke om sådana uppgifter skulle registreras.

Det är en ändring på gång av lagen när det gäller vad Arbetsförmedlingen har rätt att registrera. Syftet är att snabba på handläggningstiderna hos myndigheten.

I det senaste förslaget vill regeringen att brott, domar och frihetsberövanden ska finnas tillgängliga i databasen. Tidigare har det krävts samtycke från personen i fråga. Men det kan inte en arbetssökande begära från den första april i år, då riksdagen röstade bort den delen av lagen redan i februari.

Nu kommer steg två i en förändring av lagen. LO har sagt nej till förslaget.

– Nu har man tagit bort stora delar av ett integritetsskyddet. Det urholkar förtroendet för myndigheten, i kombination med att den enskilde, kanske mot sin vilja, får sina uppgifter cirkulerade. Vi är kritiska mot att man inte gjort ett helhetspaket så att man kan ställning till helheten, säger Ulrika Vedin på LO:s enhet för ekonomisk politik och arbetsmarknad.

En förutsättning för lagring är att uppgifterna lämnas i ett ärende eller är nödvändiga för handläggning av ärendet. Arbetsförmedlingen har tidigare kunnat hantera information som definieras som känslig, till exempel om etniskt ursprung och hälsa. Men då har personen skriftligen behövt säga ja om uppgifterna ska lagras i en databas.

Lagändringen om uppgifter om lagöverträdelser föreslås böra gälla den första juli.