Wanja Lundby-Wedin har underminerat fackets och arbetsgivarnas roll i EU hävdar Svenskt Näringsliv.

– Europafacket har med Wanja Lundby-Wedin i spetsen bäddat för att parterna inte står högt i kurs inom EU, säger Sverker Rudeberg på Svenskt Näringsliv där han ansvarar för arbetsmarknadsfrågor på EU-nivå.

Just nu håller EU på att sy ihop ett lagstiftningspaket som är tänkt ska ge EU en större kontroll över medlemsländernas ekonomi. EU vill ha striktare regler för EU-ländernas ekonomi men också övervaka lönebildningen. Syftet är att förhindra stora ekonomiska kriser i framtiden. Facket har dock reagerat starkt.

– Den fackliga förhandlingsrätten beskärs. En attack mot det sociala Europa, är några av de fackliga reaktionerna.

Men enligt Svenskt Näringsliv har Europafackets ordförande, LO-basen Wanja Lundby-Wedin, bidragit till att underminera parternas roll i EU.

– Europafacket har haft ett väldigt situationsanpassat agerande. När facket har haft en fördel av att EU har blandat sig i lönebildningsfrågor har man sagt ja till förslagen, säger Sverker Rudeberg

– Den moraliska upprördheten från LO klingar nu väldigt tunt, fortsätter han.

Det tydligaste exemplet är, enligt Sverker Rudeberg, agerandet kring EU:s bemanningsdirektiv som reglerar lönerna inom hela bemanningsbranschen.

– Då hade varken LO eller Europafacket något emot att EU gav sig in i lönebildningsfrågor, säger Sverker Rudeberg.

Han säger att den som enbart reagerar när det går en själv emot bidrar till att gräva partsautonomins grav.

– Det absolut bästa sättet att slippa inblandning i lönebildningen från politiker, både i Sverige och på Europeisk nivå, är att parterna tar sitt ansvar för en välfungerande lönebildning. Gör man inte det lever vi farligt, säger han.