Arbetsförmedlingen i Malmö ska bli bättre på att fånga upp signaler från fas 3-deltagare som inte är nöjda med anordnarens verksamhet.

Det är en av slutsatserna i Arbetsförmedlingens snabbutredning om fas 3 i Malmö. Utredningen föranleddes av att två fas 3-deltagare, Eliana Carvacho och Gyöngyver Meszaros, fick sluta på Jobbfabriken någon vecka efter att de uttalat sig kritiskt i en artikel i Malmötidningen Efter Arbetet.

Den händelsen är JK-anmäld. Båda kvinnorna har gjort var sin anmälan som kom in till JK i onsdags i förra veckan. Det innebär att Arbetsförmedlingen avvaktar JK:s beslut i den delen.

Granskningen av Jobbfabriken, som tar emot ungefär 150 fas 3-deltagare i Malmö, har lett till att Arbetsförmedlingen har påpekat några brister.

Arbetsförmedlingen vill bland annat ha bort ett sekretessavtal som nya deltagare får skriva på när de börjar på Jobbfabriken. Dessutom efterlyser Arbetsförmedlingen bättre introduktion när nya deltagare i fas 3 börjar på Jobbfabriken.

– Vi upplever att anordnaren lyssnar på våra synpunkter och att det finns en vilja att åtgärda de brister vi har påpekat. Vi kommer att fortsätta med täta uppföljningar och ha en dialog med deltagarna, säger Pia Gustavsson, chef för Arbetsförmedlingen Malmö.

Arbetsförmedlingen kommer att skärpa kontrollen av fas 3-anordnarna. Det ska bli mer av anmälda och oanmälda besök. Pia Gustavsson uppskattar att Arbetsförmedlingen gjorde anmälda besök på Jobbfabriken ungefär var tredje månad fram till för ett par veckor sedan.

– Då gjorde vi ett oanmält besök i samband med utredningen. Vi kommer att göra fler besök framöver – både anmälda och oanmälda – hos flera anordnare, säger Pia Gustavsson.

Arbetsförmedlingen håller på att följa upp alla fas 3-anordnare med fler än fem deltagare i Sverige. När den uppföljningen ska redovisas är inte klart än.