De personer vi föreslår på kongressen måste ha brett stöd i partiet för att de ska kunna väljas av våra ombud, sa Berit Andnor minuterna innan hon presenterade valberedningens förslag till ny S-ledning: Håkan Juholt som partiordförande och Carin Jämtin som partisekreterare.

– Vi ser oss som kandidater och inväntar det beslut som kongressen ska ta. Carin och jag har haft så många år bakom oss i partiet, vi är uppfyllda av idén och tanken om social demokrati, sa Håkan Juholt på presskonferensen.

– Jag känner ett oerhört starkt stöd från distrikten. Jag har besökt 220 kommuner och fört samtal om hur vi ska förbättra oss och jag känner att det finns ett starkt stöd för mig, sa Håkan Juholt.

Han känner också stöd från den tilltänkta partisekreteraren.

– Vid Carin på min sida är jag oerhört trygg.

Enligt Juholt är det viktigt med solidaritet mellan människor.

– Vi måste ta tillvara på varandras resurser. Det kan inte vara så att vissa står i solsken och vissa i ösregn. De i solsken måste hålla paraplyer över dem som står i regnet, sa han.

– Jag tänkte över en natt och det kändes bra. Det var en underbar natt, sa Juholt.

S-distrikten står bakom det nya ledarparet, sade Juholt vid pressträffen. Enligt valberedningens ordförande Berit Andnor är beredningens förslag enhälligt.

Juholt redogjorde på pressens begäran för sina eventuella lik i garderoben.

– Jag har kört för fort tre gånger under den tid jag har haft körkort. Alla gånger är kopplade till valrörelsen. Men troligtvis är vi ganska tråkiga Carin och jag. Vi har ombetts att redogöra för våra lik i garderoberna och jag har inte hittat mer än de har tre fortkörningarna.

Juholt sa att han aldrig har drömt om uppdraget som partiledare för Socialdemokraterna.

Nu drömmer jag om att förändra Sverige, sa han.

Juholt sa att han tror på en seger i nästa val.

– Jag är i det här läget trygg i känslan av att regeringen hade räknat med att inte vinna i det senaste valet. Idéer, hur ska vi utveckla Sverige framåt, det hör jag inte någon tala om. Därför känner jag att en borgerlig regering kan känna ett starkt hot från oppositionen, sa han.