Transport varslar om konflikt för ungefär 1 700 medlemmar vid flyget, främst lastare, mekaniker och terminalarbetare på flygplatserna.

Varslet träder i kraft vid midnatt natten till nästa fredag, den 18 mars, och omfattar blockad mot arbete på övertid och mertid, nyanställningar och schemaändringar.

Avtalet gick ut redan den 30 september i fjol. Enligt Transport har Flygarbetsgivarna bland annat erbjudit ett 30  månader långt avtal på alltför låga nivåer.

– Återigen försöker arbetsgivarna hävda ett ”märke” som inte borde gälla. I andra branscher, exempelvis industrin, finns en helt annan lokal löneglidning än  i våra avtal. Därför är de centrala tarifferna viktiga, säger Transports förbundsordförande Lars Lindgren i ett pressmeddelande.

Transports krav är bland annat att de anställda ska ha större inflytande över arbetstiderna – särskilt de som arbetar treskift, att flygmeknikerna ska få ett eget avtal och att systermet för lönevärdering ska förbättras.

– I dag kan många tvings jobb halvpass på obekväma tider och ibland mitt i natten. Det är en rejäl uppoffring i och med att många har långa restider till och från flygplatsen. Våra medlemmar ska kunna planera sin fritid och sina liv.