LO-TCO Rättsskydd driver många sjukpenningärenden för medlemmar i Kommunal, Seko, Fastighets och Transport. Men sällan för medlemmar i IF Metall. Ett växande problem, anser lokala IF Metall-företrädare.

Är du med i facket kan du få juridisk hjälp, bland annat om du skadar dig i arbetet eller blir långvarigt sjuk. LO-TCO Rättsskydd, som driver sådana fall för de flesta LO-förbunden, utverkade totalt 229,5 miljoner kronor i ersättningar och skadestånd från arbetsgivarna och Försäkringskassan förra året.

Allt fler av ärendena hos LO-TCO Rättsskydd handlar om att Försäkringskassan har nekat en medlem sjukpenning eller sjukersättning. Men här är LO-förbunden är olika generösa med att bekosta rättshjälp.

Motpolerna är Kommunal, som låter fackets jurister driva många ärenden, och IF Metall, som i princip inte ger rättshjälp i rena sjukpenningärenden.

IF Metalls inställning bygger på ett kongressbeslut. Förbundet beviljar rättshjälp när det handlar om en arbetsskada eller en olycka på arbetsplatsen. Men inte när en tydlig koppling till arbetet saknas.

– Förtroendevalda i klubbarna, liksom vi på avdelningarna, hjälper till så långt vi bara kan, säger Jörgen Hagesveen, adjungerad ombudsman och trygghetsansvarig vid IF Metalls avdelning i Malmö. De medlemmar som nekas sjukpenning är ju de mest utsatta. Men visst, vi är inte juridiska experter, och våra resurser är begränsade.

Jörgen Persson, klubbordförande som också arbetar med försäkringsärenden inom IF Metalls avdelning 52, är kritisk till IF Metalls linje. Sjukförsäkringen har blivit strängare, och då ställer förbundets hållning till allt mer problem för försäkringsansvariga i klubbar och avdelningar, menar han.

– Tillsammans med en kollega har jag försökt att få IF Metall att ta upp ett par ärenden där arbetsskada och arbetsplatsolycka finns med i bilden. Men även de ärendena kom tillbaka till avdelningen: ”Ärendena handlar om indragen sjukpenning, och då beviljas inte rättshjälp”.

– Jag kommer från Industrifacket, har hjälpt medlemmar med försäkringsärenden länge och vet att LO TCO Rättsskydd är duktiga. De vinner massor av fall, det hör jag också av kollegor i andra förbund. Jag hoppas att IF Metall ändrar sin inställning på kongressen i vår.

Att Kommunal är mycket generöst med rättshjälp för sjuka medlemmar har en särskild förklaring. Enligt Kommunals kollektivavtal ska arbetsgivaren betala sjuklön en viss tid då anställda får sin sjukpenning indragen. Detta under förutsättning att Försäkringskassans beslut överklagas. Skulle medlemmen sedan få rätt, och alltså få ut sin sjukpenning, ska sjuklönen betalas tillbaka till arbetsgivaren.