Svenska Pen återgår till att dela ut sitt pris till framstående Stockholmsskildrare på Berns. Pen blundar för företagets skuld till de utnyttjade arbetare som har fått sluta på Berns, hävdar Syndikalisterna.

I december förra året valde Svenska Pen att inte dela ut 2010 års pris på Berns, som traditionen annars bjuder, eftersom ett bemanningsföretag som Berns använt kunde ”ha utnyttjat papperslösa arbetare på ett icke acceptabelt sätt”.

Beslutet hade ett visst symbolvärde, eftersom priset instiftades 1963 genom en donation av Berns dåvarande vd och kallas just ”Bernspriset”. Beslutet sågs givetvis som en framgång för Syndikalisterna, som har satt Berns i blockad sedan februari 2010.

Men efter att ha gått igenom såväl Berns som Syndikalisternas material konstaterar Svenska PEN att inga papperslösa flyktingar arbetar på Berns i dag. Vad som återstår är en arbetsrättslig konflikt om villkoren för ett antal medlemmar i Syndikalisterna som arbetade vid Berns tidigare, under perioden 2004 – 2007. Den är inget hinder för att dela ut priset i Berns lokaler, enligt Pen-klubben, som redogör för beslutet på sin hemsida.

– Fantastiskt glädjande, kommenterar Yvonne Sörensen Björud, vd för Berns.

– Tydligen räcker det för Svenska Pen att de kränkta och utnyttjade arbetarna har avlägsnats, kommenterar Jan Abrahamsson, som företräder Syndikalisterna i Stockholm. Pen blundar för den skuld Berns har till de utgallrade arbetarna.

Sedan hon började som vd i april 2007 har Yvonne Sörensen Björud försökt reda ut vilken personal Berns entreprenörer använt.

– Vi har hittat en bolivian som avvisades från Sverige våren 2005. Därtill arbetade många asylsökande för Fastighetsvårdarna, som var vår entreprenör. Men Fastighetsvårdarna hade kontakter med Migrationsverket veckovis för att kontrollera att de fortfarande hade rätt att arbeta i Sverige. Att bolivianen arbetade kvar berodde på felaktiga uppgifter från Migrationsverket.

Syndikalisterna har å sin sida presenterat utförliga berättelser från en rad städare och diskare som arbetade till mer eller mindre svarta löner på Berns 2003 – 2009, under hårda villkor.

Yvonne Sörensen Björud anser emellertid inte att Berns, som fick nya ägare i juni 2005 och sedan ny ledning, kan ta ansvar för allt vad företaget gjort tidigare.

– Bland det första jag gjorde som vd var att upphandla ett nytt städbolag enligt konstens alla regler. Och vi har tagit bort de bemanningsföretag som städade fastigheten och hotelldelen, för att i stället anställa egna städare.

– Jag är medveten om att papperslösa finns i samhället runt omkring oss, och att de utnyttjas, både i restaurangbranschen och andra branscher. Jag har själv kollat killarna som skottar taken nu i vinter. Men de papperslösa är ett problem för hela samhället. Hur långt kan just Berns ansvar sträcka sig?

Syndikalisterna hävdar att Berns ägare och ledning fortfarande har en skuld till de arbetare som utnyttjats. Deras huvudkrav är att sju städare som arbetat på restaurangen men sagts upp av sitt bemanningsföretag i stället ska anställas direkt av Berns.

Svenska Pen delar ut Bernspriset nästa gång i december 2011.

Kulturbloggen

Läs även kulturredaktörens kommentar i egenskap av medlem i Svenska PEN, på kulturbloggen: lotidningenkultur.wordpress.com!