ANALYS. Den svenska ekonomins starka återhämtning döljer ett snabbt växande problem på arbetsmarknaden – de allt fler långtidsarbetslösa. Arbetslösheten är därför i växande grad ett strukturellt problem och inte ett konjunkturellt.

Mer än var fjärde arbetslös eller cirka 100 000 personer har i dag varit utan arbete i mer än tre år och antalet personer med arbetslöshetsperioder på mellan ett och tre år har under de två senaste åren stigit med 70 000 personer. Det innebär att ännu fler inom kort har arbetslöshetsperioder på mer än tre år.

De som har de längsta arbetslöshetsperioderna och står längst bak i kön till arbetsmarknaden är antingen lågutbildade, utrikesfödda, funktionshindrade eller äldre med långa arbetslöshetsperioder.

Arbetsförmedlingens Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2010, betonar hur svårt den här gruppen har att finna arbete. Rapporten konstaterar att skillnaden i jobbutsikter mellan grupper som är ”utsatta” (se ovan) och ”ej utsatta” på arbetsmarknaden växer trots den snabba ekonomiska återhämtningen.

För att återföra dem med de längsta arbetslöshetstiderna till den reguljära arbetsmarknaden eller åtminstone ge dem nya chanser förefaller en stark och uthållig konjunktur inte vara tillräcklig.

De arbetslösa med högre och färskare utbildning samt kortare arbetslöshetstider är så många och står så mycket närmare arbetsmarknaden att det krävs mer för att ge dem som står längst bak i kön en chans.

Och det räcker sannolikt inte med traditionella arbetsmarknadspolitiska insatser eller senare års nytänkande med coacher av olika slag. Arbetslöshetsstatistiken talar så här långt sitt tydliga språk.

För att lyckas krävs sannolikt en kombination av omfattande och uthålliga utbildningsinsatser och därefter arbetsmarknadspolitiska insatser på toppen. Så här långt är det dock svårt att upptäcka insatser som aktivt underlättar för dem med de längsta arbetslöshetstiderna.

Att bryta mönstret och vända trenden är i sanning en utmaning för regeringen och Arbetsförmedlingen. På den avgörande frågan – hur det ska gå till – finns emellertid ännu så länge inget svar.

Dagens slutstation för de arbetslösa är olika Fas 3-projekt. Det är svårt att tänka sig att det är en väg tillbaka till arbetsmarknaden.

Tommy Öberg