Två unga elektriker jobbade utan lön hos företagen Bravida och Västerås Elkompetens. Facket stämmer företagen i Arbetsdomstolen.

– Så här får det inte gå till. Det finns mycket strikta regler om lärlingsanställningar i våra kollektivavtal och de ska följas, säger Per-Håkan Waern, ombudsman på Elektrikerförbundets region Mitt.

Det var runt det förra årsskiftet som de båda nyutbildade och arbetslösa elektrikerna jobbade gratis på företagen. De var arbetslösa och Arbetsförmedlingen hade ordnat oavlönade praktikplatser åt dem. De jobbade som elektriker, men fick försörjningsstöd och aktivitetsstöd i stället för lön.

Det är inte okej enligt facket, då både kollektivavtalen och reglerna om elsäkerhet gör det omöjligt att som nyutbildad jobba i elföretag utan att vara anställd. De båda elektrikerna borde i stället ha erbjudits lärlingsanställningar.

Per-Håkan Waern säger att Arbetsförmedlingen ofta försöker få ut nyutbildade elektriker som praktikanter, men att facket alltid säger nej då det helt enkelt är omöjligt enligt lag och avtal.

– De allra flesta företag tackar också nej till sådan här praktikanter. De följer avtalen och anställer lärlingar på ett korrekt sätt, men här har det inte gått schyst till, säger han.

Per-Håkan Waern ser allvarligt på det som inträffat. Elektrikerna utförde samma jobb som de skulle ha gjort som lärlingar och borde därmed ha haft lön. Om fler företag tar in oavlönade praktikanter riskerar lärlingssystemet som ska garantera att elektrikernas kompetens att slås sönder. Det är också en fråga om lönedumpning, då de andra företagen betalar sina lärlingar enligt avtal, säger han.

Elektrikern som gratisjobbade på Bravida fick en lärlingsanställning efter knappt tre månaders praktik. Den andra praktikanten fick lämna Västerås elkompetens när hans praktik var över.

Facket stämmer nu de båda företagen i Arbetsdomstolen och kräver sammanlagt 400 000 kronor i skadestånd till förbundet för kollektivavtalsbrott. Facket kräver också att de båda elektrikerna för 50 000 kronor var i skadestånd och ersättning för de uteblivna lönerna på sammanlagt 80 000 kronor.

LO-Tidningen har sökt men inte lyckats nå vare sig Bravida eller Västerås elkompetens.