Byggbolaget Botrygg drar tillbaka stämningen om förtal mot en bloggande byggnadsarbetare, som efter en olycka kritiserat företaget.

Det var i mitten av december som byggnadsarbetaren Calle Fridén, som inte själv är anställd hos Botrygg, skrev ett inlägg i sin privata blogg med rubriken ”När vinsten är viktigare än livet”.

Bakgrunden var en byggolycka på en arbetsplats där Botrygg var beställare, och där två stålbalkar rasade rakt ner i marken från sju våningars höjd. Ingen träffades av balkarna, men händelsen väckte stor uppmärksamhet och väckte hård kritik, främst av regionala skyddsombud som menade att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerar som det ska hos Botrygg.

Calle Fridén skrev bland annat på sin blogg ”Att företag som skiter i säkerheten får existera är rent bedrövligt – hur bra känns vinsten för Botrygg om nån dör på kuppen?”

Företagets vd, som ansåg att företaget var förföljt av facket, kontaktade Calle Fridén och krävde att han skulle ta bort inlägget. När Fridén vägrade kom i stället en stämningsansökan för förtal. Företaget menade att Calle Fridén spred lögner om bolaget.

Efter jul- och nyårshelgerna har bolaget nu dragit tillbaka stämningsansökan.

– Har byggnadsarbetaren bara lämnat sin uppfattning, att det är dålig arbetsmiljö på ett företag till exempel är det inte förtal. Är det dessutom sant, att någon varit nära att stryka med är det dessutom i högsta grad försvarligt att lämna uppgifter. Politikerna har ännu inte lyckats kriminalisera allt vi sysslar med, säger Magnus Ulväng, professor i straffrätt vid Uppsala universitet.

En juridisk person, till exempel ett företag, kan aldrig bli förtalat enligt svensk lag. Anklagelserna måste kunna härledas till en fysisk person.

Läs hela Calle Fridéns blogginlägg.