”En dag kvar av veckan på detta dårhus”, skrev en inhyrd Volvoarbetare på Facebook. Volvo skickade hem honom omedelbart.

Enligt Lars Ask, ordförande för IF Metalls klubb på Volvo Powertrain i Skövde, deltog totalt tre personer från bemanningsföretag i Facebookdiskussionen där negativa kommentarer fälldes om Volvo.

Två av dem är oorganiserade (repliken ovan fälldes av en av dessa). Den tredje, som är medlem i IF Metall, tog kontakt med fackets grupporganisation vid gjuteriet en dag i december.

– När han kom till arbetet en morgon sa hans närmaste chef att han kunde gå hem, berättar Lars Ask. Han ansågs ha varit illojal mot företaget.

Volvo i Skövde har ett relativt stort antal medarbetare från olika bemanningsföretag, inte minst från Uniflex, där den hemskickade IF Metall-medlemmen var anställd. Lars Ask ser händelsen som ett prov på hur mycket sämre anställningsskydd de inhyrda har.

– Om en anställd vid Volvo hade deltagit i Facebooksamtalet hade det inte varit saklig grund för uppsägning. Men inhyrda kan arbetsgivarna byta ut så fort de inte är nöjda med dem.

– Vad kommer nu anställda vid bemanningsföretagen våga säga om sin arbetsgivare? undrar Lars Ask. Kommer de våga säga ifrån när de ser faror i arbetsmiljön?

IF Metall ser inga möjligheter att ta upp en förhandling med Volvo om den sparkade medlemmen, som inte har hört av sig till sin avdelning för att få hjälp.

Enligt tidningen Skaraborgs Allehanda är åtminstone en av de tre som yttrade sig på Facebook nu arbetslös. Samma öde kan drabba alla tre, eftersom Volvoföretagen är bemanningsföretagens absolut största kund i Skövde.

– Ska man ha flexibel bemanning, så ska man använda visstidsanställda, inte bemanningsföretag, anser Lars Ask. Bemanningsföretagens personal har sämre skydd, de behandlas som en slit- och slängvara.

Rickard Lundberg, ställföreträdande platschef på Volvo Powertrain, avböjer frågor om händelsen.

– Vi kommenterar inte enskilda fall.

Men vi har regler och en policy som gäller för både egna anställda och kontrakterade. Det är inte ovanligt att vi behöver påtala att enskilda individer inte följer dem.