Behandling mot ofrivillig barnlöshet blir en del av personalförmånerna för Postens anställda.
– Om vi så bara hjälper ett enda par att bli föräldrar är det fantastiskt roligt, säger Mattias Holmberg, som ansvarar för löneförmåner vid Posten.

Posten är, enligt egen utsago, den första större arbetsgivare som inkluderar behandlingar mot ofrivillig barnlöshet i sina personalförmåner. Som ofrivilligt barnlösa räknas de par som försökt bli gravida i minst ett år utan att lyckas. 10–15 procent av alla par drabbas, och uppskattningsvis hälften av dessa kan få barn med hjälp av behandling.

Eftersom ofrivillig barnlöshet klassas som sjukdom medger skattelagstiftningen att arbetsgivare hjälper sina anställda med problemet via bruttolöneavdrag.

– När vi insåg det förstod vi att att vi kan förändra situationen för familjer, utan att det kostar Posten något, säger Mattias Holmberg.

De anställda får betala sina behandlingar genom att arbetsgivaren gör avdrag på lönen före skatt. Genom att behandlingarna betalas med obeskattade pengar sjunker den anställdes kostnad för dem med 30–50 procent. Exakt hur stor besparingen blir beror på hur hög skatt den anställde skulle ha betalat på den lön som går till behandlingen.

– En behandling kan kosta uppåt 50 000 kronor, så vi tror att den här besparingen gör skillnad, säger Mattias Holmberg.

För Posten innebär bruttolöneavdraget alltså ingen kostnad. I stället står skattebetalarkollektivet för kostnaden, genom att skatteintäkterna minskar.

De medarbetare som utnyttjar bruttolöneavdraget kan dela upp avdraget på upp till tre månader. Den anställde bör känna till att inbetalningarna till pensionen blir mindre då bruttolönen sjunker.

De fackliga organisationerna har inte varit inblandade när förmånen tagits fram.

– Det här är Postens eget initiativ, säger Alf Mellström vid Sekos koncernfack. Vi har inget emot det, men ser inte behandlingar mot barnlöshet som en facklig fråga.