Vårdföretaget Attendo Care har slutat att dra medlemsavgiften till Kommunal och a-kassan på lönen. Mellan 6 000 och 7 000 anställda ska i fortsättningen betala själva.

– Vi är oroliga för att vi kan förlora en del medlemmar på grund av det här. Det vore inte ärligt att säga något annat, säger Yvonne Chevallerau, ombudsman på Kommunals avdelning i Stockholms län.

Kommunal har försökt få Attendo att tänka om, men beslutet står fast. De centrala förhandlingarna slutade i oenighet.

– Attendo har inga extrakostnader för att hantera våra medlemsavgifter. Det svaret har vi fått när vi har frågat dem, berättar Lisa di Paolo Sandberg, ombudsman på Kommunals förbundskontor som förhandlade med företaget.

Det var när novemberlönen betalades ut som Attendo slutade att dra medlemsavgifterna. Inom de närmaste dagarna får Kommunals medlemmar på företaget en påminnelse om att betala.

Det innebär att det dröjer några veckor innan det står klart om Kommunal förlorar några medlemmar.

I Stockholms län har Kommunal 1 500 medlemmar på Attendo Care.

– Så snart vi fick höra talas om planerna skickade vi ut brev till alla medlemmar. Vi förberedde dem på vad som skulle hända och talade om hur de ska till väga. Vi riggade också en organisation för att kunna svara på medlemmarnas frågor. Och våra förtroendevalda sprider informationen till medlemmarna på arbetsplatserna, berättar Yvonne Chevallerau.

I resten av Sverige genomför Kommunal riktade insatser för att nå medlemmar och ickemedlemmar på Attendo Care.

Det är kutym på arbetsmarknaden att arbetsgivaren drar fackföreningsavgiften på lönen. Kommunal har försökt reglera det här i avtal, men utan framgång. Det innebär att arbetsgivaren bestämmer.

– Man kan se det som en service som inte är riktigt tidsenlig längre. Väldigt många betalar sina räkningar på nätet. Det är rätt naturligt av även betala avgiften till fack och a-kassa den vägen, förklarar Charlotte Dimming, informationschef på Attendo Care.

Hon betonar att det är den enda anledningen. Det finns ingen konflikt mellan Kommunal och Attendo Care.

– Inte alls. Vi har valt den här vägen därför att det ligger i tiden, säger hon.

Kommunal organiserar runt 70 procent av de anställda i förbundets yrkesgrupper i kommuner och landsting. Andelen är lägre i privata företag. Kommunal räknar med att ungefär hälften av dem som arbetar i förbundets yrkesområden är med i facket.

Att organisera fler privatanställda är en av Kommunals viktigaste uppgifter. Kommunal håller på att bygga upp en ny organisation för att bli starkare i den privata sektorn.