En dagslön till arbetsgivaren. Det har ledningarna för fackklubbarna vid Lessebo Bruk beslutat att medlemmarna ska skänka för att visa sitt engagemang i företaget. Den som inte vill avstå några pengar måste själv meddela detta skriftligt.

Pappersklubbens ordförande Mats Pehrson, Unionens Peter Lindahl och Ledarnas Anders Karlsson har gemensamt skickat ut en skrivelse till fackmedlemmarna, enligt Smålandsposten. Där står bland annat: ”Vi vill visa vår uppskattning och vårt engagemang i VIDA Paper genom att avstå grundlön för åtta timmars arbete”, samt: ”Den satsning som ägarna gjort i Lessebo har gett oss arbete och försörjning”.

Unionens klubbordförande Peter Lindahl säger till Smålandsposten att han uppfattar det som att fackmedlemmarna stöder initiativet, men enligt uppgifter till tidningen finns det stark kritik. En anonym medlem kallar det hela ”för jävligt” och undrar om det ens är lagligt. Att man själv skriftligt måste meddela att man inte vill skänka bort sin lön betecknas som ”sjukt”.

Uppdatering: Pappers förklarar att det inte är tillåtet att skänka bort medlemmarnas pengar och noterar att facken i Lessebo har ändrat beslutet. Dessutom tackar företaget nej till pengarna, men anser att det var en ”fin gest”.