Socialdemokratin ska stå för arbete, välfärd och rättvisa. Vi måste klara att formulera en politik som möter breda löntagargrupper i deras strävanden och drömmar.

Valresultatet är en väckarklocka. Att vi fick ett svagt stöd bland människor som jobbar är förödande. Vi måste bli bättre på att visa hur vi kan skapa fler jobb och växande företag, för kunskap och forskning. Vår arbetslinje består av rätt och plikt – tydliga skyldigheter att arbeta efter förmåga, och aktiva insatser som gör det möjligt att gå från ett jobb till ett annat.

En socialdemokratisk jobbpolitik för full sysselsättning måste bestå av fyra av varandra beroende byggstenar: Jobben, jobba, jobbet och lönen.

Jobben: Företagens förmåga till omställning och innovation är avgörande. Politikens inriktning måste ha fokus på ekonomisk tillväxt, jobbskapande och växande företag. Fyra av fem företag som startas varje år är tjänsteproducerande. Nästan alla nya jobb skapas i små och medelstora företag. För att stärka svensk konkurrenskraft behöver tillgången på riskkapital förbättras, inte minst för företag som vill driva på och utveckla produkter inom den förädlade tjänsteproducerande sektorn. Staten bör ta ett större ansvar för att säkerställa att det inte råder brist på riskkapital.

För att konkurrera på en allt tuffare marknad behövs ett nytt kunskapslyft i vuxenutbildningen, högre kvalitet i högskolan och matematikundervisning av internationell klass. Regeringen har lagt ned de strategiska branschprogrammen som vi tidigare initierat. Det är ett misstag. Vi ska bygga vidare på partssamverkan i strategiska framtidsbranscher där jobben växer fram – både inom industrin och i tjänstesektorn.

Jobba: En åldrande befolkning och att allt färre finns i arbetskraften är ett allvarligt hot mot välfärdens finansiering. Undersökningar från bland annat Sveriges kommuner och landsting visar att alla generellt måste jobba tio procent mer, fyra timmar mer i veckan eller vara kvar tre år till i yrkeslivet – för att klara de ekonomiska påfrestningar som demografin skapar. Förslag om att dela på jobben, lagstadgad arbetstidsförkortning eller uppmuntran till uttag av förtida pension ska därför avvisas bestämt. All arbetskraft behövs. Rätten till heltid måste stärkas. Arbetskraftsinvandring med tydliga regler mot löne- och villkorsdumpning, ska uppmuntras.

Kraven på individen måste vara tydliga och motsvaras av rättigheter. Aktiva insatser som leder till jobb ska alltid gå före passiv kontantersättning. Med stöd, utbildning och rehabilitering kan många fler arbeta. I första hand ska de som står långt från arbetslivet ges möjligheter till jobb på den reguljära arbetsmarknaden genom fler subventionerade anställningar. Men en fungerande arbetslinje kräver även någon form av utvidgad arbetsmarknad för de personer som står längst ifrån.

Jobbet: Många anställda balanserar på gränsen för att klara allt hårdare krav på effektivitet och lönsamhet parallellt med minskade resurser. Allt fler ställs utan rättigheter på arbetsmarknaden. De tillhör den växande grupp som varje morgon väntar på att telefonen ska ringa så att de kan rycka in med kort varsel. Många måste år efter år, försörja sig på korta och tillfälliga anställningar utan trygghet.

Klassklyftorna i samhället påverkar inte bara inkomster och inflytande, de gör även att människor dör i förtid. Sjukdomar, ohälsa och olycka följer i stor utsträckning klassgränser, kön och etnicitet. Att skapa en strategi för ett uthålligt och inkluderande arbetsliv i samverkan med parterna, är en av våra största utmaningar.

Lönen: Utbildningsvikariat och modeller för ett livslångt lärande i arbetslivet bör införas. A-kassan ska vara en omställningsförsäkring mot ett nytt jobb och bidra till snabb omställning. Regeringens låglönelinje ska synliggöras och motarbetas.
Vi ska se över Lex Laval så att de svenska kollektivavtalen kan gälla för alla. Utländska företag som har verksamhet i Sverige ska registrera sin närvaro här och ha en behörig representant på plats så att det är möjligt för facket att teckna kollektivavtal. Företrädesrätten för återanställning får inte frångås när ett företag anlitar ett bemanningsföretag.

Vi vill föra en politik för arbete och välfärd som gynnar en majoritet av svenska folket. Vi bejakar marknadsekonomin. Vi vill se växande och lönsamma företag, den som investerar och tar ansvar ska kunna tjäna bra på det samtidigt som anställda ska ha bra löner och bra villkor. Vi är ett parti som vill ta ansvar för en utveckling som håller ihop hela Sverige.

Ylva Johansson
Vice ordförande riksdagens arbetsmarknadsutskott, Socialdemokraternas verkställande utskott