Med hot om utvisning kan oseriösa arbetsgivare få arbetare från andra länder att gå med på låga löner och dåliga arbetsvillkor, hävdar LO och flera stora fackförbund som kräver att lagen om arbetskraftinvandring görs om.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet kräver LO-ledningen och sex LO-förbund att lagen om arbetskraftinvandring, som infördes för snart två år sedan, görs om.

Förändringen innebar att det är upp till arbetsgivaren själv att bedöma ifall det finns ett behov av arbetskraft. För den som fått tillstånd av Migrationsverket att jobba i Sverige kan det vara svårt att få ut den lön som utlovats. Arbetskrafttillståndet är nämligen knutit till anställningen. Det innebär att om den anställda sägs upp tvingas denna återvända till sitt hemland om denna inte hittar ett nytt jobb inom tre månader.

De fackliga organisationerna skriver i debattartikeln att de dagligen ser hur dagens lagstiftning leder till orimligt låga löner. LO uppmanar därför Tobias Billström att ändra i lagen som den borgerliga regeringen införde med stöd från Miljöpartiet.

LO vill att en arbetsmarknadsprövning återinförs där fack och arbetsgivare får vara med och bedöma behovet av arbetskraft inom olika branscher.

Dessutom vill LO att arbetskraftinvandring inte ska koncentreras till branscher där låg lön och dåliga villkor gör det svårt att hitta personal, att bindande anställningskontraktet ska vara ett krav för arbetstillstånd, att anställda som söker hjälp för att få rätt lön och villkor inte ska riskera utvisning samt att myndigheterna ska försäkra sig om att företag som verkar på den svenska arbetsmarknaden är seriösa.

Även TCO har varit kritiska mot dagens lag om arbetskraftinvandring. Tjänstemännens fack har dock dragit något andra slutsatser än LO.

Till skillnad från LO vill TCO inte återinföra arbetsmarknadsprövningen som ett sätt att få bukt med problemen.

– Vi tror inte på den här typen av restriktioner. I stället tycker vi att det viktiga är att villkoren för arbetskraften från andra länder ska upprätthållas. Och det kan vi gör genom att kontrollera arbetsgivarna och se till att rätt lön betalas, sa Samuel Engblom, jurist hos TCO, i en tidigare artikel i LO-Tidningen.

TCO vill också införa en vandelsprövning som innebär att myndigheterna ska kontrollera att de företag som vill ta in utländska arbetsgivare är seriösa. Dessutom vill TCO att försörjningskravet ska skärpas och att kontrollen.