Facklig-politisk samverkan ska bli effektivare och leda till beslut som genomförs i verkligheten.

Det är en utgångspunkt för Kommunals tidigare ordförande Ylva Thörn som utreder facklig-politisk samverkan på uppdrag av Socialdemokraternas verkställande utskott.

Hon kan tänka sig en gemensam samverkansgrupp med mandat att fatta beslut som både LO och Socialdemokraterna ska följa.

– Det är ett sätt, men då krävs det att vi tänker efter lite extra. Hur gör vi det här utan att ta bort förbundens egen beslutskraft? Ett annat sätt är att jobba mer utåtriktat och involvera fler människor för att ge facklig-politisk samverkan ökad legitimitet, säger hon.

Nyligen publicerade LO-Tidningen en Sifo-undersökning som visar bara tre av tio LO-medlemmar vill ha samverkan mellan LO och Socialdemokraterna.

– Då kan man fråga sig om vi har fullgjort vårt uppdrag. Har vi snackat med medlemmarna? För jag kan konstatera att de vet hur de vill ha det både i arbetslivet och i livet i övrigt, när det gäller sådant som tillgång till bra sjukvård, barnomsorg och möjlighet att försörja sig, säger Ylva Thörn och räknar upp några områden där politiken styr LO-folks vardag.

Det här märks på LO:s och LO-förbundens kongresser. Där står sådant som a-kassa, socialförsäkringar, sjukvård, arbetsmiljö och politiken i landsting och kommuner på dagordningen.

– Kongresserna tar mängder av beslut som aldrig kommer att genomföras om vi inte driver en stark opinion för att de ska genomföras politiskt, betonar Ylva Thörn.

Hennes egen hjärtefråga, rätten till heltid för kvinnor, är ett exempel. Den har stått högt upp på Socialdemokraternas dagordning ”men det har brustit i att gå från ord till handling”.

Ylva Thörn ska redovisa sina slutsatser före Socialdemokraternas extrakongress i mars. Hon ska också med TCO och TCO-förbunden om någon sorts samarbete, men framför allt ska hon prata med LO, LO-förbunden och arbetarkommunerna landet runt.

– Min avsikt är att träffa så många människor som möjligt och lägga ett förslag utifrån deras tankar och idéer.