Astma i arbetslivet är ett underskattat problem, säger Kjell Thorén, professor på arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet. Mer forskning behövs om orsakssambandet.

När det förekommer fukt och mögel i inomhusmiljöer ökar risken för astmatiska besvär med 50 till 60 procent.

– Jättemånga lärare har haft problem med fukt och mögel, säger Kjell Thorén.

Problemet är stort inte minst i offentlig verksamhet som bedrivs i dåligt underhållna byggnader, är hans erfarenhet.

På ett seminarium i Stockholm ordnat av Afa Försäkring presenterar han i dag en kunskapsöversikt om betydelsen av fukt och mögel för astma hos vuxna.

Forskningen är genomförd på inomhusmiljöer i allmänhet, eftersom siffrorna anses vara överförbara till arbetsplatser.

När det gäller vilka som blir astmatiker finns ett tydligt samband med att ha vistats i mögliga och fuktiga miljöer. Men bara för barn.

Den forskningen går inte att överföra på vuxna, som ofta har en icke-allergisk form av astma. För vuxna visar kunskapsöversikten att de astmatiska problemen ökar – men att det inte går att se något tydligt samband med själva utvecklandet diagnosen astma.

– Här saknas det forskning, säger Kjell Thorén.

Afa Försäkring satsar nu på fler kunskapsöversikter tillsammans med forskare.
Från 2011 fram till 2013 planeras genomgångar av forskning inom helkroppsvibrationer, handöverförda vibrationer, stroke och hjärtinfarkt. Därefter också för ämnesområdena cancer samt depression.

Översikterna publicerar i den vetenskapliga skriftserien Arbete och hälsa utges av arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet.