Den ryska arbetsgivarorganisationen RSPP vill ha möjlighet att öka arbetsveckan till 60 timmar genom ”frivilliga” överenskommelser med den enskilde anställde.

Samtidigt ska fler arbeta på tidsbegränsade anställningar – enligt förslaget från RSPP ska arbetsgivaren ensidigt få ändra anställningskontraktet. Det ska också bli lättare att säga upp anställda.

Förslagen motiveras med att produktiviteten hos den ryska arbetskraften är låg, och att den nuvarande lagstiftningen om anställningsskydd och arbetstid är en byråkratisk kvarleva från Sovjettiden.

De argumenten har väckt våldsamma protester, och den fackliga centralorganisationen FNPR anser att arbetsgivarna har förklarat ”socialt krig”. Lågavlönade arbetare kommer inte ha något val när chefen erbjuder dem att ”frivilligt” arbeta 60 timmar i veckan, hävdar FNPR.

– Lagen medger redan övertidsarbete upp till 60 timmar i veckan, men då ska övertidsersättning med 100 procent utgå, säger Andrej Isaev, parlamentsledamot som står fackföreningarna nära. Det vill arbetsgivarna inte betala.

I praktiken kringgås bestämmelsen om övertidsersättning redan nu. Många ryska anställda har sett sin standard sjunka de senaste åren, då lönerna inte hängt med prisökningarna. Det är vanligt att man, utöver sin 40-timmarsvecka, går in på en annan tjänst hos sin huvudarbetsgivare och då arbetar utan övertidsersättning.

Arbetsgivarna anförs av oligarken och mångmiljardären Michail Prochorov, delägare i råvaruföretaget Norilsk Nickel. I ett mycket uppmärksammat program i Kanal 1 i rysk TV, Sudite sami (Döm själva) försökte han tona ner förslagen något, men på frågan om avsikten är att övertidsersättning ska utgå enligt de nuvarande reglerna blev han svaret skyldig.

Filmproducenten Leonid Jarmol’nik, som ställt sig på arbetsgivarsidan i debatten, är mer rättfram:

– Ryska anställda kan inte arbeta ordentligt. De har kvar Sovjetmentaliteten. Inom filmbranschen däremot jobbar vi tolv timmar om dagen sedan länge, och det är självklart att jag handplockar de bästa till varje uppdrag.