Den 29 september planerar facken i flera länder i Europa att hålla stora demonstrationer. Men svenska LO kommer inte att arrangera några gatuprotester.

– Nej, och skälet till det är tidpunkten, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och hänvisar till den svenska valdagen.

– Det är svårt att planera för en demonstration tio dagar efter ett val. Om vi hade fått en ny regering som var beredd att göra mycket mer på välfärdens område hade det känts väldigt konstigt, fortsätter hon.

Demonstrationerna i de andra länderna sker efter en uppmaning från Europafacket.

Trots att LO inte tänker organisera några protester i Sverige den 29 september kommer Wanja Lundby-Wedin att leda en stor demonstration. Det gör hon i egenskap av ordförande för Europafacket.

Den demonstrationen kommer att ske i Bryssel. Europafacket räknar med att 100 000 personer kommer att delta i gatuprotesterna.

I länder som exempelvis Portugal, Italien och Polen planeras fackliga protester.

Störst genomslag tros manifestationen dock få i Spanien där facket även utlyst en generalstrejk.

John Monks, Europafackets generalsekreterare, uppger att demonstrationerna är en protest mot växande klyftor i samhället och mot att det främst är arbetare som fått betala priset för den finansiella krisen.

Flera internationella fackliga organisationer är kritiska till att många europeiska länder sanerar sina ekonomier med stora besparingar i offentlig sektor.

Nyligen kom en prognos från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD som visar att tillväxten i världens sju största ekonomier kommer att klinga av.

Enligt John Evans, generalsekreterare på TUAC som är OECD:s fackliga rådgivande kommitté, är det viktigt att länderna fortsätter att stimulera ekonomin och gör för stora neddragningar i de offentliga sektorerna.

Erik Larsson
08-796 25 36

Fakta

Europafacket har 82 medlemsorganisationer från 36 länder och representerar totalt cirka 60 miljoner löntagare i hela Europa. Sysselsättning, sociala frågor och ekonomisk politik är tre områden där Europafacket arbetar för att påverka EU.