Sverigedemokraterna (SD) vann ett starkt stöd i södra Sverige, många LO-medlemmar stödde partiet.
På LO-distrikten i södra Sverige har reaktionerna mot partiets framgångar varit starka och flera hävdar att en förklaring till att den politiska kartan nu måste ritas om är att Sverige har förändrats.

– Samhället har blivit hårdare, klyftorna har ökat vilket jag tror har gynnat uppstickarpartier som Sverigedemokraterna, säger Anders Magnhagen, kassör på LO-distriktet i Skåne där partiet har ett starkt väljarstöd, i norra och östra Skåne fick det drygt 11 procent av rösterna.

Även i Göteborg bedömer LO-distriktet att Sverigedemokraternas framgångar hänger ihop med en större samhällsförändring.

– Min slutsats är att egoismen har brett ut sig, solidariteten har tappat fotfäste och plånboksfrågorna har blivit viktigare, säger Margit Bik, vice ordförande för LO-distriktet i Västsverige där partiet fick kring 6 procent av rösterna.

Stora grupper har, enligt henne, tjänat ekonomiskt, på skattesänkningarna och ser inte lika tydligt fördelarna med ett utbyggt välfärdssamhälle. I den miljön frodas misstänksamheten.

Margit Bik anser att det är ett stort bakslag för fackföreningsrörelsen att SD har kommit in i riksdagen.

– De skriver att de gillar kollektivavtal men det känns som att de inte ens vet vad ett kollektivavtal är, säger hon.

På LO-distriktet i Jönköping finns en förvåning över SD:s frammarsch.

– Vi har inte märkt så mycket av dem under valrörelsen, säger Sonnie Knutling, kassör på LO-distriktet i Jönköpings län där 6,4 procent röstade på partiet.

I Blekinge har SD en ännu starkare ställning.

Där fick partiet nästan 10 procent av rösterna och i den lilla byn Fridlevstad, utanför Karlskrona, röstade var femte invånare på partiet.

Trots det starka stödet för Sverigedemokraterna så tror inte heller LO-distriktet i Blekinge att partiets framgångar enbart handlar om en växande främlingsfientlighet.

– Många är missnöjda med politiken och känner sig inte sedda. Jag tror att många av medlemmarna som röstar på SD inte är särskilt främlingsfientliga, säger Bo Andersson, ordförande för LO-distriktet Sydost.

På Gotland vann Socialdemokraterna valet och i kommunen fick SD drygt 3 procent rösterna, därmed kommer de inte in i kommunfullmäktige.

LO-distriktets ordförande, Conny Kristensen Gahnström, anser att facket måste bli tuffare på att ta debatten med Sverigedemokraterna.

– Det är hårda debatter som gäller. Jag tror många dragit sig för att diskutera invandringspolitik på arbetsplatserna. Men det är där jag tror att vi måste ta upp frågorna och lära fler att debattera dem, säger hon.