Var femte svensk har haft fysiska eller psykiska besvär till följd av sitt arbete det senaste året.

Det kan låta mycket, men är ändå en klar förbättring jämfört med början av 2000-talet. År 2003, då Arbetsmiljöverket noterade de högsta värdena, rapporterade hela 32 procent att de hade haft fysiska eller andra besvär av jobbet de senaste tolv månaderna.

Ser man enbart till de kroppsliga lidandena är siffrorna för år 2010 de lägsta sedan undersökningarna startade 1991. För andra besvär än de fysiska skedde en minskning från toppåret 2003 fram till 2008, men den har stannat av.

Kvinnor har genomgående mer besvär på grund av jobbet än män. I 2010 års undersökning rapportear 22,8 procent av kvinnorna, mot 17,2 procent av männen, någon form av besvär.

Könsskillnaden är stabil över åren – och det är även klasskillnaderna. Som väntat är det främst arbetare som har ont i kroppen till följd av påfrestande arbetsställningar, monotont arbete och fysiskt tunga moment i jobbet. Särskilt bland kvinnliga arbetare är det vanligt att sådana påfrestningar ger utslag med stigande ålder. Så har till exempel nästan var femte arbetarkvinna över 50 år ont till följd av dåliga arbetsställningar.

Tjänstemän har i stället oftare sömnsvårigheter, ångest och andra besvär som kan kopplas till stress och andra psykiska påfrestningar. Här finns inte samma samband med stigande ålder.

Kanske mest anmärkningsvärt är att en stor majoritet av dem som rapporterar fysiska eller psykiska besvär uppger att ingenting har gjorts på arbetsplatsen för att de ska må bättre. Bäst är läget för de anställda inom information och kommunikation, där så många som 48 procent säger att åtgärder har satts in. Värst är situationen för hotell- och restauranganställda: Bara 15 procent svarar att någonting har gjorts för att förhindra att deras besvär ska återkomma eller förvärras.

Arbetsmiljöverkets undersökning bygger på intervjuer med nästan 19 000 yrkesverksamma män och kvinnor. Intervjuerna har gjorts av SCB i samband med de återkommande arbetskraftsundersökningarna.

Årets undersökning är den 18:e i raden. Sedan 2008 görs undersökningen vartannat år. Att en person svarar ja på frågan om han eller hon haft besvär till följd av jobbet de senaste 12 månaderna kan både betyda att hälsoproblem har uppstått det gångna året och att gamla skador fortfarande besvärar.