Svenska företag kan inte konkurrera med utländska, varnar det svenska byggföretagets Peabs vd Mats Paulsson. Nu kräver Peab, tillsammans med fackförbundet Byggnads, att kollektivavtalsliknande villkor ska gälla vid offentlig upphandling.

– Bygger man broar då vet man hur många arbetstimmar som går ut, hur mycket cement och vad armeringsjärnet kostar. Lönen är en stor bit av kostnaden. Om då företag har en halverad lön mot vad vi har i Sverige då tycker inte jag att man konkurrerar på lika villkor, säger Mats Paulsson, vd för Peab.

– Jag bävar för framtiden, fortsätter han.

Faran är, enligt Mats Paulsson, att konkurrensvillkoren är olika.

Företag som dumpar löner och har dåliga arbetsvillkor kan leda till svenska byggföretag inte har samma möjlighet att konkurrera.

Under flera år var Byggnads och Peab i en molande konflikt med varandra. Det handlade om ackordsystem, utbildningar och arbetsbedömning. Hos byggföretaget fanns också en ilska över att strejker hade förlagts på just deras arbetsplatser. Flera av konflikterna låg i Arbetsdomstolen.

Men i januari i år rökte parterna fredspipa. I stället för att strida i domstol kom de överens i alla ärenden.

Och i dag, tisdag, gjorde Peab och fackförbundet Byggnads ett gemensamt utspel på Svenska Dagbladets debattsida. På flera sätt är artikeln uppseendeväckande.

Peab och Byggnads kräver:

… ökad tillsyn på byggarbetsplatserna.

… att kollektivavtalsliknande villkor ska krävas vid offentliga upphandlingar.

… ändrade skatteregler så att utländska byggjobbare som är här under sex månader också ska betala skatt i Sverige.

… att utländska företag ska tvingas att ha en representant i Sverige.

Det sista kravet slopades av regeringen som ändrade i en förordning i den så kallade filiallagen.

Sveriges Byggindustrier vill inte kommentera själva debattartikeln men dess vd, Bo Antoni, säger utländska företag ska verka under samma förutsättningar som svenska.

– Det ska varken vara gräddfil eller diskriminering. Löner och andra villkor som inte sätts enligt lagen är svårare att svara på. Det är inte givet att en svensk medellön ska appliceras på alla utländska byggarbetar, säger han.

Byggnads ordförande Hans Tilly säger att han stött på flera byggföretag som delar Peabs oro för lönedumpning men att de inte vågar stå för sin kritik utåt.

– Arbetsgivarna är hårt hållna och springer alla i samma fil. Peab vågar dock säga det utåt som många andra byggföretag säger till mig i andra sammanhang men är rädda för att yttra offentligt, säger Hans Tilly.