Foto: Göran Stenberg

Eva Hansson tänkte anmäla sig till en matteutbildning när hon fick frågan om hon inte skulle bli kock i stället.

Eva Hansson sökte KY-utbildningen gastronomisk kock på Akademi Båstad – och gick ut som kursetta.
Redan två dagar efter examen hade hon jobb på Grand hotel i Mölle.

– Det gäller att ha skinn på näsan inom fine dining, säger hon.

Eva Hansson valde samhällsvetenskapligt program på gymnasiet och hade inte en tanke på att bli kock. Hemma var det mamma som alltid stod för matlagningen.
– Hon har alltid varit väldigt duktig på det så det blev inte att jag stod i köket så mycket, säger hon.
Efter studenten siktade Eva Hansson in sig på att bli fotograf och gjorde praktik hos en som faktiskt plåtade mycket mat. De åkte ofta ut och åt fin mat på olika restauranger, men hon funderade ändå aldrig på att rikta in sig mot restaurangvärlden.

Det gjorde hon inte förrän hon besökte Kunskapshuset (som nu mer heter Helsingborgs lärcentrum och är en kommunal verksamhet där man kan få stöd i frågor som rör vuxenstudier) för att anmäla sig till en mattekurs.
– Där frågade de om jag ville bli kock, Lernia hade en utbildning där sista ansökningsdag var dagen efter, säger hon.

Och på den vägen är det. När utbildningen väl kom igång upptäckte Eva Hansson att hon hittat rätt. Efteråt jobbade hon på två olika restauranger i Helsingborg innan hon blev sugen på att förfina sina kunskaper. Då sökte hon till utbildningen gastronomisk kock.

– Inom fine dining går man mer in på detaljer. Man tänker på hur tallrikarna ser ut, hur allt kompletterar varandra. Sedan är det flera olika tillagningsmetoder som inte används i normala kök. Det är också andra maskiner, säger Eva Hansson.

Att fine dining har rykte om sig att vara en hård bransch var inget som avskräckte henne från att bli gastronomisk kock.

– Det är högt tempo och mycket hårda ord, men det passar mig utmärkt. Jag gillar att jobba med killar och trivs med ordningen, säger Eva Hansson.
Under utbildningen blev det praktik på både Grand hotel i Mölle och hos Karin Fransson på Hotell Borgholm på Öland. Dessutom var en del av utbildningen förlagd till finkrogen Gastro i Helsingborg.

Det gick så bra att Eva Hansson gick ut som kursetta i våras efter att ha fått högst poäng i både teori- och praktikproven. En av uppgifterna gick ut på att laga en trerättersmiddag av på förhand okända råvaror som låg i en korg.

– Det var nervöst för det var professionella kockar i juryn, säger Eva Hansson.

Hon erbjöds jobb på Grand hotel i Mölle direkt efter avslutad praktik. Men än så länge har hon bara kontrakt till den 15 oktober.

– Det är en sommaridyll där ute som dör lite när säsongen är över, men blir det en fast tjänst ledig så vill jag självklart jobba kvar, säger Eva Hansson.

Hon är inte ett dugg orolig över tillgången på jobb. Branschen skriker efter duktiga kockar.

Men för tillfället är Eva Hansson sjukskriven för svullna fötter, som hon fått av okänd anledning. Hon kan knappt vänta tills hon får återvända till grytorna på jobbet igen.

– Min chef är väldigt förstående och har sagt till mig att ligga hemma och vila, men jag är alldeles för rastlös för sånt här. Jag har läst x antal kokböcker under de här veckorna, säger hon.