Marcus, inhyrd på Coops lager i Upplands-Bro, fick mejl från bemanningsföretaget med hot om uppsägning om han inte jobbade hårdare än ordinarie personal.

– Jag har varit med om att bli av med jobbet fyra gånger för saker som inte är någonting, säger han till LO-Tidningen.


För någon vecka sedan fick Marcus och hans arbetskamrater som är inhyrda på Coops lager i Upplands-Bro ett massmejl från bemanningsföretaget Student Consulting. Mejlet innehöll bland annat en uppmaning om att de skulle jobba hårdare än den ordinarie personalen. De som inte nådde upp till en viss maxgräns riskerade att bli av med sina jobb. Både Student Consulting och Coop tog efteråt avstånd från mejlet  och hävdade att det hela handlade om ett misstag från en enskild medarbetare. Det är första gången Marcus får ett sådant mejl. Men tonläget känner han igen. De senaste åren har han jobbat på flera olika bemanningsföretag.

– Alla de här företagen är likadana, säger han.

Marcus kom till Coops lager i Upplands-Bro via ett annat bemanningsföretag.  Enligt honom kämpade flera bemanningsföretagen mot varandra om att få kontraktet med Coop.

–Student Consulting vann. Vi som jobbade på de andra bemanningsföretagen fick gå över dit. Problemet var bara att jag hade jobbat ganska precis ett halvår på det andra företaget och var nära att få fast anställning. Nu har jag istället fått sex nya provanställningsmånader.

Som inhyrd känner sig Marcus helt utan inflytande över sin arbetssituation. Han har flera erfarenheter av att bli uppsagd från en dag till en annan.

Vid ett tillfälle när han var anställd på ett annat bemanningsföretag  råkade han böja en balk med en truck.

– Jag sade det till min arbetsledare, men han glömde att vidarebefordra det. När företaget såg att balken var böjd utredde de mig på en gång. De hade sett i kameran att det var jag. Då fick jag gå.

En gång hade Marcus arbetat på samma företag i ett och ett halvt år och skulle äntligen få en tillsvidaretjänst hos bemanningsföretaget.

–Jag skulle bara skriva på anställningskontraktet. Då visste chefen att jag hade varit sjukskriven ett tag. Han frågade en del om det och sedan fick jag plötsligt inget fast jobb i alla fall.

Han har lärt sig att det gäller att inte prata för mycket på de olika arbetsplatserna. Öron finns överallt.

– Jag hade bara sagt till en vanlig anställd att jag inte hade någon lust att jobba där egentligen därför att det var för lång resväg. Då kom chefen fram till mig samma dag och sa ”det här är sista dagen du jobbar”. Den anställda hade gått och skvallrat om att jag inte trivdes där.

Ett annat, mycket etablerat lager, som också tog in flera bemanningsföretag samtidigt anlitade  även ett som saknade kollektivavtal. Men när han kontaktade facket i frågan fick han inte mycket till uppbackning.

– De brydde sig inte på facket ens en gång. Det var ungefär som att de inte ens fattade vad problemet var, säger Marcus.

På ett företag hade man tagit in konsulter som skulle effektivisera verksamheten.

– När jag gick in på kontoret och gav ett förslag på hur man skulle kunna göra, ett sätt som jag visste hade fungerat på många andra lager, tog de det som kritik.

Några veckor senare var det dags igen. Marcus fick sparken.

– Som inhyrd blir man bara sedd som en vara. Och den här varan har inget inflytande över arbetet och ska helst inte säga någonting. Det är det som är skillnaden, säger Marcus.

Stämpelklocka används och korten gås noggrant igenom att arbetsledningen. Marcus känner att hans arbetsinsatser hela tiden utvärderas. Han tror inte att det är någon som medvetet väljer att gå in i bemanningsbranschen.

– Det gör man bara för att man är tvungen att ha ett jobb, säger han.

Hans erfarenhet är att det i stort sett är omöjligt att få en tillsvidaretjänst på ett lager i dag.

–Det här med bemanningsbranschen är en trend på alla stora lager. De kallar oss inhyrda för konsulter, men jag gillar inte det, för vi har ju inte några konsultlöner direkt, säger han.