Foto: Jonas Ekströmer

Jan Gratschev kör sopor i Vasastan – men i dag blir inga sopor hämtade. Först ska sopgubbarna ha ut sina löner.

I går kväll jobbade sopgubbarna i Stockholm extra för att köra ikapp efter konflikten tidigare på dagen. I dag tänker de jobba tills de har hunnit i kapp.

– En del hann ikapp redan i går. De andra kommer att jobba ikapp i dag, berättar Ronny Biström, en av sopgubbarna. Det enda som kan sätta för planerna är om något oförutsett inträffar, till exempel att en sopbil går sönder.

När arbetsdagen började klockan 06.00 i går stannade ungefär 70 sopgubbar kvar utanför Restas huvudkontor i Älvsjö.

– Vi går inte härifrån förrän vi har fått våra löner.

Omkring klockan 13 i går eftermiddag gick Resta med på att sätta in 600.000 kronor på ett konto hos Transport. Pengarna ska gå till sopgubbarnas löner. De som har fått för lite ska få pengar i efterhand.

Sopgubbarna själva säger att det kan röra sig om mellan 2.000 och 10.000 kronor per månad.

Den 1 april tog
Resta uöver sophanteringen i tre områden i Stockholms innerstad. Restas vann upphandlingen med ett anbud som låg långt under alla andra andras.

Sammanlagt låg Resta tio miljoner under närmaste konkurrent. I en av stadsdelarna, Kungsholmen, var Restas anbud 8,3 miljoner kronor lägre – 3,2 miljoner under det näst lägsta anbudet. Det motsvarar närmare 30 procent.

Nu funderar sopgubbarna på om företaget är på väg i konkurs.

Det här är sopgubbarnas andra konflikt bara i år. I vintras handlade striden om lönerna från och med den 1 april. Sopgubbarnas vapen var att följa arbetsmiljölagen till punkt och pricka. Följden blev att mycket sopor blev liggande.

Den striden tog slut på kvällen den 25 februari. Då, som nu, samlades ett stort antal sopgubbar utanför Restas huvudkontor i Älvsjö. Klockan 23.15 skrev bolaget på ett avtal. Sopgubbarna hade vunnit. De skulle få betalt enligt den så kallade poänglistan – ett sorts ackord som ger ett genomsnitt på runt 32.000 till 33.000 kronor i månaden.

Men Resta hade en överraskning i beredskap. Den 1 april upptäckte sopgubbarna att deras områden hade minskats, eller snarare hackats sönder. De uppgifter som gav sopgubbarna mest i pengar fick andra ta över.

De andra, framför allt ryska arbetare, jobbar i ett bemanningsföretag som Resta anlitar. De kör ett kvällsskift när de ordinarie sopgubbarna är klara. Det innebär att en ny sopbil kör samma sträcka på kvällen. De andra arbetarna tar hand om de dyraste soporna, det vill säga de som ger mest i lön enligt poänglistan.

Vad bemanningsföretagets anställda tjänar är en hemlighet för sopgubbarna på Resta.

Sedan Resta tog över sophämtningen har kommunen fått in massor med klagomål på sopor som blir liggande. Enligt avtalet med Stockholms stad får Resta böta om soporna inte blir hämtade.

Både i april och maj har Resta fått böta maxbeloppet – 360.000 kronor. Det innebär att ersättningen på 2,7 miljoner kronor i månaden har krympt till drygt 2,3 miljoner.

Enligt sopgubbarna beror den dåliga sophämtningen på att de anställda i bemanningsföretaget inte hittar och inte tar sig in i soprummen.

Det var inte förrän första veckan i juni som antalet klagomål understeg gränsen för böter. Juni kan ändå bli en dyr månad för Resta. I dag blir inga sopor hämtade.

Klockan 10.15 i dag på förmiddagen satte sig Transport och Resta i förhandlingar. Transports ombudsman Jim Lassinannti och sopgubbarnas förhandlingsdelegation på fyra personer förhandlar med Restas driftschef Per Nordenskiöld.