Inspirationsdag i Sundsvall. Klas Hägglund tillsammans med tre av människorna bakom statistiken — Ann-Chatrine Ledin, Anette Mansché och Bert-Urban Norman.
 

Klas Hägglund blev arbetslös den 31 december 2005. Han har sökt tusentals jobb och vet hur det känns att komma på sig själv med att svara fel under en anställningsintervju.

 

I maj går han in i jobb- och utvecklingsgarantins fas 3.

– Jag har tagit till floskler ibland.

Men han har inte gett upp. Tvärtom försöker han inspirera andra arbetslösa. Varje onsdag leder han en inspirationsdag för arbetslösa tillsammans med studieförbundet Vuxenskolan i Sundsvall.

Han ordnar föreläsare via ett nätverk som han har byggt genom sin hemsida Arbetslös Nu.

En annan aktivitet är att ordna studiebesök på arbetsplatser.

Arbetslos.nu startade han 2005. Han reagerade mot att arbetslösheten reducerades till statistik och bidragsnivåer i medierna.

Klas Hägglund vill lyfta fram människorna bakom siffrorna.

– Jag saknar en helhetssyn. Det behövs mer av hälsa, friskvård, personlig utveckling och självkännedom för arbetslösa. Det är ett hårt jobb att gå gata upp och gata ner och söka 50 jobb i veckan, konstaterar han.

Svårt vara på topp
Han talar om vikten av att ge ett gott intryck på en anställningsintervju. Man ska utstråla självförtroende och energi. Kläderna är viktiga, men många arbetslösa har inte råd att lägga pengar på kläder.

– Du ska prestera på topp trots att självförtroendet är i botten. Det är inte så lätt om den mesta energin går åt till att räkna ut hur du ska klara uppehället den här veckan. Vissa som deltar i fas 3 vet att arbetsgivaren får mer i bidrag än vad de själva får i ersättning. Naturligtvis påverkar det självförtroendet.

Klas Hägglund är gift och har två barn. Familjen, släkten och vännerna håller honom uppe – liksom motion, friluftsliv och fritidsintressen.

– Motion och friluftsliv ger en injektion. Jag springer tre eller fyra gånger i veckan. Mina bästa idéer får jag i motionsspåret, berättar han.

Han tar inga sovmorgnar mitt i vec­k­an. Nu har han fixat en praktikplats på studieförbundet Vuxenskolan i ett halvår, men om han inte har något att gå till börjar han dagen med att söka jobb vid datorn.

Överlevnadsguide
Släkten har hjälpt honom med design, teknik och illustrationer till arbetslos.nu. Han rapporterar om forskning, följer medierna och ger tips om hur man klarar vardagen som arbetslös. Han har satsat runt 10.000 kronor ur egen ficka samtidigt som han har levt på a-kassa eller aktivitetsstöd.

– Då var barnen i tonåren och kostade mycket. Så jag prioriterade barnen och webbsidan. Resten fick man försaka.

Överlevnadsguiden för arbetslösa, kallar han sajten.

– Det finns värre saker än ekonomin. Att inte vara behövd, att inte ha en plats i en arbetsgemenskap kan mer eller mindre sänka folk.

Klas Hägglund läste på högskolan i fem år och tog 250 poäng i personalvetenskap, företagsekonomi och arbetspsykologi. När han pluggade i Örebro på 1970-talet var jobb ingen bristvara. Han jobbade extra i Örebro kommun och på regionsjukhuset samtidigt som han pluggade.

Sedan följde hårdare tider. Det hjälper inte att han är högutbildad. Han får inget jobb ändå.

– Jag har frågat mig många gånger: Vad gör jag för fel? Det är ett tufft jobb att vara arbetslös, men jag har lärt mig att tackla svårigheterna. Ändå händer det att jag hamnar i mina vågdalar.

Det här är känslor som många arbetslösa känner igen. Det framgår om inte annat av gensvaret till arbetslos.nu. Inläggen i gästboken talar sitt tydliga språk.

”Jag känner mig så dålig. Oduglig. Vad ska jag ta mig till?” skriver en kvinna som nyss blivit arbetslös.

Hårda omdömen
Omdömena i gästboken om jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 är inte nådiga. Slaveri är ett ord som återkommer i flera inlägg.

Själv uttrycker han sig mer nyanserat.

– Jobb- och utvecklingsgarantin kan vara bra för dem står långt från arbetsmarknaden. De får en ordnad tillvaro med regelbundna tider och något att göra. Felet är att alla ska in i den stora fållan – högutbildade, långtidssjuka, funktionshindrade och alla andra. Men det räcker inte med en åtgärd för alla. De arbetslösa är ingen homogen grupp.

Den 22 april arrangerar han en heldag för arbetssökande i Sundsvall tillsammans med studieförbundet Vuxenskolan och med stöd av Trygghetsrådet, Sundsvalls kommun och ett fackförbund, Unionen.

– Det är bra att ett fackförbund engagerar sig. Med några få undantag så är facket inte särskilt bra på att engagera sig i sina arbetslösa medlemmar. Där finns mycket mer att önska.

 

 

FAKTA / Klas Hägglund
Ålder: 57 år
Gör: Driver hemsidan arbetslos.nu som speglar forskning och debatt och ger tips till arbetssökande.
Bor: Bostadsrätt i Sundsvall.
Familj: Gift, två barn.
Inkomst: Aktivitetsstöd.
Fritid: Litteratur, film, idrott, motion och friluftsliv.