Ulrika Schenström umgås fortfarande privat med Reinfeldt och andra i moderattoppen. — Men jag skiljer på rollerna, säger hon.
 

– Jag kan ju fortfarande se vart politiken är på väg. Det är nästan lite obehagligt, säger Ulrica Schenström.

Det är ingen förgrämd kvinna som LO-Tidningen träffar på hennes nuvarande arbetsplats, pr-byrån Hallvarsson & Halvarsson vid Hötorget i Stockholm, snarare det motsatta.

– Det som hände var inte roligt. Mitt omdöme sviktade. Men den som ger sig in i leken får leken tåla.

Ulrica Schenström befann sig i centrum av moderaternas politik under 15 år, bland annat som presschef. Hon fick stor uppmärksamhet i valrörelsen 2006. Medierna beskrev henne som spinndoktorn och den som gav färg åt sin chef Fredrik Reinfeldt.

Så pang, för två och ett halvt år sedan tog det slut: Bilden på Ulrica Schenström och TV4-reportern Anders Pihlblad (som nyligen kom som gay) när de drack vin och pussades, tagen genom ett krogfönster, sitter fortfarande på mångas näthinna.

Klokare i dag
Hon avgick från sin tjänst som statssekreterare och en period följde då hon mådde mycket dåligt. Men allt det är i dag historia, betonar hon.

Hon är tacksam för att det hände när hon fortfarande var så pass ung. Och hon känner sig i dag klokare, mognare och kunnigare.

– Jag känner fortfarande en stark dragning till politiken. Och visst är valrörelsen lockande. Den är historisk med två segmenterade block som sitter på sidor de aldrig tidigare bedrivit en valrörelse från. Men det är nyttigt att betrakta ett politiskt skeende från sidan när man som jag har varit djupt involverad under nästan hela mitt vuxna liv.

I förra valrörelsen var du en spinndoktor som såg till att det blev medieuppmärksamhet runt den borgerliga alliansens politik. Hur viktig är den rollen?

Hon grimaserar. Spinndoktor, en från början amerikansk beteckning, gillar hon inte. Någon gång kring 2004 dök den upp i Sverige. Människor omkring ledarna hamnade plötsligt i fokus.

– Ska man vinna en valrörelse och bygga politik måste man vara ett lag där alla har sin roll men där man också går in i varandras roller. Därför går det inte att säga vem som är spinndoktorn. Man ska inte förhäva sig. Det är laget som vinner ett val.

Finns det framgångsrecept inom politiken?

– Det finns inga genvägar. Jag tror på att endast innehållet i politiken ger något tillbaka. Därför är det viktigt att den som pratar med media är en person som är med och utformar politiken.

– När en politiker inte tror på sitt budskap förlorar han eller hon. Innehållet ska komma först sedan kampanjerna.

Varken Barack Obamas framgångsrika presidentkampanj eller någon annans modell är lyckat att kopiera, anser hon. Näringsliv, politik, journalistik hänger ihop. Alla känner till varandra i ett litet land.

– Den som försöker kopiera avslöjas. Obama är framför allt en fantastisk talare. Men det folk hängt upp sig på är hur han använt Youtube, sms, Twitter, Facebook – de sociala medierna, säger Ulrica Schenström.

Mediegenomslag viktigast
Hon tror att genomslag i traditionella medier, främst radio och tv, är viktigare.

I valrörelsen 2006 togs en bild med den borgerliga alliansens fyra ledare som stack ut huvudena från ett öppet tågfönster. När Ulrica Schenström förra våren såg samma tågbild men med de rödgröna partiernas ledare tänkte hon: ”gud vilken kopiering”.

– Min nästa tanke var att det är nog ironiskt. De tyckte kanske det var kul att retas med en likadan bild.

Ulrica Schenström kallar sig nymoderat. Hon tror mycket på arbetslinjen och ”extremt mycket” på att det inte går att ”stå och gapa om systemskifte”.

– Jag är pragmatisk och därför tycker jag om nya moderaterna. Det går inte att sitta fast i en princip bara för principens skull. Kompromissen är grundläggande i politiken när partierna måste ingå allianser för att vinna regeringsmakten.

Som medierådgivare på Hallvarsson & Halvarsson arbetar hon för företag, organisationer, offentliga förvaltningar och koncernledningar.

– Jag pratar om opinioner, varit vi är på väg och hur det kan gå i valet.

Vilka frågor blir stora i årets valrörelse?

– Jobben, ekonomin och regeringsdugligheten, frågor som socialdemokraterna har ägt själva under många år och blivit återvalda på. Men nu är det två block som står mot varandra och inte enskilda partier, det är Tories mot Labour.

När det politiska suget känns outhärdligt går hon in till sin nuvarande arbetskamrat Dan Svanell, som varit pressekreterare hos flera socialdemokratiska ministrar.

– Vi har båda arbetat direkt i politiken i många år. Jag pratar mig lugn, säger Ulrica Schenström och skrattar.

 

 

FAKTA / Ulrika Schenström
Ålder: 37 år.
Familj: Maken Anders Johansson och katten Lizzie.
Bor: I bostadsrätt i Vasastan i Stockholm.
Fritid: Politik, matlagning, skogen runt huset i Värmland, nära norska gränsen. ”Jag går på drevet när maken jagar”.


Gun Jacobsson

Skriv ett e-postmeddelande till redaktionen