– Bojkotta Urban Outfitters. Pontus Willebrand och Nooshi Dadgostar delar ut flygblad med det budskapet utanför butiken i Stockholm. Han startade en Facebookgrupp med samma uppmaning vid lunchtid i fredags. Klockan 15.30 i dag, måndag, hade gruppen 7.965 medlemmar.
 

På tre dagar har en grupp på Facebook till stöd för de anställda på den amerikanska klädbutiken Urban Outfitters i Stockholm fått nästan 8.000 medlemmar.

– Gensvaret är fantastiskt, säger Pontus Willebrand, som startade gruppen.

I dag, måndag, står han utanför butiken och delar ut flygblad med uppmaningen att bojkotta Urban Outfitters tills de skriver på ett kollektivaval.

– Det är jätteskönt att känna att vi inte är ensamma, säger en anställd i butiken, som inte vill uppge sitt namn. Anledningen är att det står i anställningskontraktet att personalen inte får säga något som kan skada företaget.

Alla får vara kvar
I fredags morse kom nyheten ut att Urban Outfitters anställda har ställts inför valet att antingen bli uppsagda eller att säga upp sig själva och gå över till bemanningsföretaget Academic Work.

Sedan blir de uthyrda till den gamla arbetsgivaren. De anställda har fått beskedet att alla ska få vara kvar.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att en butik säger upp hela personalen för att sedan hyra in samma personer igen, säger Jannika Fahlander, ombudsman på Handels.

Begärde kollektivavtal
Butiken har 38 anställda. 14 jobbar heltid, resten deltid. Enligt uppgift till LO-tidningen är 14 anställda fackligt organiserade i Handels och Unionen.

Butiken startade för tre år sedan. De anställda har inte kollektivavtal. I april hörde de själva av sig till facket och begärde att få ett avtal. De vill ha ob-tillägg, avtalsförsäkringar och bättre pensionsvillkor.

För några veckor sedan kom företagets svar. Personalen erbjuds anställning i bemanningsföretaget Academic Work.

Academic Work har kollektivavtal.

– Men anställningstryggheten försvinner. Frågan är om de vill ha alla kvar i februari-mars när försäljningen går ner. Om vi blir anställda i ett bemanningsföretag kan de ta in folk efter behov, säger en anställd som LO-Tidningen talat med.

Ledningen i London
Marianne Bäärnhielm, presstaleskvinna för Urban Outfitters:

– Det är inte fråga om att sparka någon. Alla erbjuds jobb hos Academic Work. Vårt motiv att anställa dem i ett bemanningsföretag är att företagsledningen sitter i London. Då är det en praktisk lösning att låta bemanningsföretaget ta över personalansvaret, säger hon.

I avtalsrörelsen kräver LO hårdare regler för bemanningsföretag. I dag kan inte Handels göra någonting när Urban Outfitters vill slussa över personalen till ett bemanningsföretag.

– Vi har inga lagliga möjligheter till det. Det krävs en skärpning av lagstiftningen i så fall, säger Jimmy Ekman, ombudsman på Handels avdelning i Stockholm.

 

 

Läs också: Facebookgruppen Skämmes Urban Outfitters