KOMMENTAR. Fredrik Gerttens film Bananas! är en instruktiv och deprimerande studie i makt.

Det gäller både själva berättelsen om rättegången mot bananfirman Dole och det pågående efterspelet, där fruktodlarnas tusen advokater nu skickar ut stämningsansökningar och skrämselbrev för att stoppa filmens framfart.

Så skynda er att se den. Det är inte ofta en dokumentärfilm får så bred biopremiär. (Förutom Videocracy då. Skynda er till den också. De hänger ihop.)

Case closed
Fallet är solklart för alla som är vana vid amerikanska rättegångsfilmer.

Bekämpningsmedlet Nemagon visade sig på 70-talet orsaka sterilitet, cancer och sabba njurarna. Det drogs därför in.

Men Dole fortsatte ändå bespruta på sina plantager i Centralamerika. De tvingade till sig att få köpa det förbjudna medlet, mot skriftligt löfte att tillverkaren Dow inte skulle ställas till ansvar för eventuella skador.

Ett pilotfall
En hängiven och lätt storhetsvansinnig advokat i Los Angeles tar på sig att föra drabbade nicaraguaners sak. Inledningsvis genom en stämning från tolv bananhuggare som blivit sterila.

De fungerar som pilotfall inför kommande processer, till exempel från de efterlevande till folk som dött av Nemagon.

Resultatet blir sådär. Hälften av de målsägande får rätt. Och högsta domstolen kommer fram till att företaget Dole handlat med ont uppsåt. Därför utdöms rätt rejäla skadestånd.

Sanningen
Men därmed är processen inte över.

Dole har nämligen oändliga resurser för att förhala och skrämmas. De är lika bra på att injaga fruktan som på att odla frukt.

Och det är väl den ena mest tänkvärda aspekten av filmen. Att sanningen kan oskadliggöras.

 

Att det finns en avancerad teknologi för att blanda bort korten och få allmänheten och politikerna att tänka ”det är kanske inte så farligt” eller ”lite överdrivet är det nog”.

En avancerad desinformationstrategi för att blanda bort korten. Säkerligen fabricerad av företag med kopplingar till de strateger som säljer in politiska partier.

Så det är den ena aspekten. Sanningen.

Skulden
Den andra aspekten utsägs inte men är ändå starkt närvarande. Skulden. Att de billiga varor vi köper härrör från mänskor långt bort som jobbar under slavliknande och livsfarliga förhållanden. Fortfarande.

Och att förmodligen hänger Skulden och Desinformationen ihop.

Vill inte veta
Vi vill egentligen inte veta varför bananerna är så billiga. Och är därför benägna att köpa exploatörernas argumentation. Att ”äsch det är kanske inte så farligt”.

Läs också: Filmen Bananas! hemsida.