Rätt många tror att den svenska a-kassan internationellt sett fortfarande är ganska generös. Det är en grov missuppfattning visar TCO i en behändig broschyr, 8 myter och 8 sanningar om a-kassan.

I Sverige är taket i a-kassan 14.960 kronor. Mer än så kan ingen få ut vid arbetslöshet. Medelinkomsten i Sverige ligger runt 27.000 kronor. Det betyder att hälften av alla anställda tvingas gå ned i inkomst med minst 12.000 kronor per månad vid arbetslöshet. För stora grupper på arbetsmarknaden – också inom LO-förbunden – ger a-kassan ett mycket dåligt inkomstskydd, kring femtio procent eller lägre.

I andra länder ligger taket betydligt högre. I Norge 22.000 kronor, i Holland 28.000 kronor och i Tyskland 32.000 kronor.
Urholkningen av a-kassan har lett till att vissa fack tecknat tilläggsförsäkringar, som under en kortare tid fyller ut a-kassan. De är dock dyrbara för medlemmarna och betyder i praktiken att medlemmarna tvingas betala dubbla avgifter.

Sanningen är ju den att a-kassan redan i dag är överfinansierad. Via en särskild arbetsmarknadsavgift har löntagarna avstått en del av löneutrymmet för att få en trygg försäkring.

Avgiften är så hög att den mer än väl täcker kostnaderna inte bara för dagens försäkring utan även för en kraftig förbättring. Till exempel räcker pengarna till att sänka egenagiften till under 100 kronor och ändå garantera åtta av tio löntagare ett inkomstskydd som motsvarar 80 procent av lönen, ett krav som socialdemokraterna ställt i flera år.

Regeringen använder överskotten i a-kassan till att betala för skattesänkningar

Vad som hänt är att den borgerliga regeringen lagt beslag på överskotten i försäkringen för att använda dem till andra ändamål som skattesänkningar.

Expressen skriver i en ledarkommentar till TCO-rapporten att diskussionen om a-kassan är förvirrad. Men det är tidningen som själv rör till det för sig i sin iver att försvara regeringen.

Tidningen gör ett stort nummer av att många stod utanför a-kassan även före regeringens försämringar. Det är korrekt, men ointressant. De som tidigare stod utanför gjorde det av eget val. Det rörde sig om personer med obefintlig arbetslöshetsrisk som inte ville betala 60 kronor i månaden.

Av den halva miljon som sedan dess lämnat a-kassan har de allra flesta gjort det därför att egenavgiften blivit en för dryg utgift.
Om man som Expressen vill att alla ska vara med i a-kassan finns en enkel metod – sänk egenavgiften till under hundralappen. Då behöver ingen av ekonomiska skäl stå utanför.

Expressen vågar inte heller kritisera regeringen för att ha differentierat avgiften efter arbetslösheten i branschen. IF Metall, där var fjärde medlem beräknas bli arbetslös, tvingas nu chockhöja egenavgiften till a-kassan till nära 400 kronor per månad. Varför tycker Expressen att det är rättvist? På vilket sätt anser tidningen att metallarna är skuld till sin arbetslöshet?

Regeringens framfart med a-kassan är en skandal
Sådana frågor bryr sig tidningen inte om att besvara. Istället uppmanar den hånfullt metallarna att tömma sin strejkkassa genom att betala ut extra pengar från denna till arbetslösa metallare.

Regeringens framfart med a-kassan är en skandal. Regeringsorganet Expressens försök att blanda bort korten visar att tidningens cynism väl kan mäta sig med arbetsmarknadsministerns.