Även Arbetsförmedlingen anser att felaktiga avanmälningar av arbetslösa ska kunna leda till skadestånd. Däremot anser Arbetsförmedlingen inte att en avanmälan ska gå att överklaga.

– Om en felaktig avanmälan inte rättas till borde det kunna leda till skadestånd. Men beslut om skadestånd fattar inte vi. Det gör justitiekanslern, säger Leif Tallskog, chef för Arbetsförmedlingens sektion för arbetslöshetsförsäkringen.

Han säger att en avanmälan ska ske när en arbetslös inte kommit på ett avtalat möte med arbetsförmedlingen eller inte tagit kontakt med arbetsförmedlingen som avtalat. Avanmälan är då att betrakta som information – inte ett beslut –  till a-kassan, som stänger av den anmälde från ersättning. Poängen enligt Leif Tallskog är att det handlar om myndighetsutövande, men inte myndighetsbeslut – och det är bara beslut som kan överklagas.

Praktiskt omöjligt
Leif Tallskog säger att det skulle dessutom vara praktiskt omöjligt att införa en möjlighet att överklaga en avanmälan inom ramen för de regler som finns. Reglerna säger att en avanmälan ska ske omedelbart. Om det skulle vara ett beslut som går att överklaga måste det först kommuniceras med den det berör, men då går det ju inte att genomföra omedelbart.

Arbetsförmedlingen har själv infört ett system med invändning mot en avanmälan. Det innebär att den som anser att en avanmälan är felaktig kan vända sig till arbetsförmedlingen, som då själv ska utreda om avanmälan var riktig.

Enligt en undersökning som IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, gjort är det ganska vanligt att arbetslösa avanmäls av alla möjlig skäl som exempelvis att man inte upprättat en handlingsplan eller sökt lämpligt arbete.

– Det är direkt felaktigt att avanmäla någon av sådan skäl och det beror på bristande kunskap hos arbetsförmedlarna, säger Leif Tallskog.

Disciplinärende
Den typen av regelbrott ska i stället leda till underrättelse till a-kassan, som får utreda och fatta ett beslut som kan överklagas.

I den mån någon blir avanmäld felaktigt och inte får rättelse säger Leif Tallskog att det kan vara skäl till skadestånd.

– Om en arbetslös blir avanmäld för att han eller hon inte kommer överens med sin arbetsförmedlare är det inte bara grund för skadestånd utan det är också ett disciplinärende gentemot arbetsförmedlaren, säger Leif Tallskog.