JK har ändrat uppfattning om avanmälan av arbetslösa och det öppnar för att felaktigt avanmälda ska kunna få skadestånd. Justitiekansler Göran Lambertz är dock osäker på om hans nya hållning leder till att en avanmälan ska kunna överklagas.

Avanmälan innebär att en arbetsförmedlare stänger av en arbetssökande från arbetslöshetsersättning med omedelbar verkan. LO-Tidningen har tidigare berättat att många arbetslösa avanmäls felaktigt, enligt en undersökning som gjorts av IAF – Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring.

Möjliggöra överklagan
En avanmälan går inte att överklaga. Både IAF och SO – a-kassornas samorganisation – vill ändra på det och se till att den som avanmäls ska ha möjlighet att överklaga.

I ett ärende som LO-TCO Rättsskydd tagit till JK har justitiekanslern svängt om och betraktar nu avanmälan som myndighetsutövning, vilket konkret innebär att den som felaktigt blir avanmäld kan få skadestånd. JK Göran Lambertz förklarar samtidigt att han inte funderat klart på om detta också borde leda till möjligheten att överklaga.

– JK:s ställningstagande stärker vår uppfattning. Myndighetsutövande ska normalt vara överklagningsbart, säger Bo Lundgren, enhetschef på IAF.

Utan ersättning
Ärendet som LO-TCO Rättsskydd drev handlade om en kvinna som stukade foten. Hon avanmäldes från a-kasseersättning och uppmanades att sjukanmäla sig. Försäkringskassan accepterade dock inte hennes sjukskrivning och därför blev hon utan ersättning i 17 dagar.

Med hjälp av LO-TCO Rättsskydd krävde hon skadestånd på drygt 7.000 kronor av Arbetsförmedlingen för felaktig avanmälan. JK kommer fram till att avanmälan var riktig, men konstaterar samtidigt att avanmälan borde betraktas som myndighetsutövning.

Det var förbundsjurist Erika Ejderhamn Roupé som drev fallet. Hon förklarar att LO-TCO Rättsskydd anser att Arbetsförmedlingen nu borde ändra sin praxis och göra det möjligt att överklaga en avanmälan.

– Jag tror att felaktiga avanmälningar är ett ganska stort problem. Vi har visserligen få ärenden, men det är få fackförbund som är villiga att driva a-kassetvister, säger Claes Jansson, chef för försäkringsenheten på LO-TCO Rättskydd.

Stor makt
Till stöd för sitt resonemang pekar han på dem som får sjukpenningen indragen. När de vänder sig till arbetsförmedlingen är risken stor att bedömningen är att de inte står arbetsmarknadens förfogande och avanmäls.

– Arbetsförmedlare har stor makt. Om en arbetslös inte kommer överens med sin arbetsförmedlare så finns risken för avanmälan. Det gäller att inte vara för kaxig helt enkelt, säger Claes Jansson.