NOTIS. Den som längtar efter skarpsinniga vänsterståndpunkter av högsta aktualitet kommer att trivas i Wendy Browns sällskap.

Oavsett om hon diskuterar identitetspolitik, nymoralism, feminism eller melankoli lyckas hon på ett nästan begripligt språk hitta fram till de svåra sammanhangen och vrida och vända på de färdigförpackade åsikterna.

Samtidsanalys
Här ett smakprov på hennes omsorgsfulla skrivkonst, ur uppsatsen ”Nyliberalismen och den liberala demokratins slut”

"Medborgarna har gjorts till individuella entreprenörer på alla livets områden, det civila samhället har inskränkts till en plats där detta entreprenörskap kan utövas och staten har gjorts till ett företag vars produkter är rationella individuella subjekt, ekonomisk tillväxt, nationell säkerhet och global makt."

Optimism
Eller diskussionen i uppsatsen ”Rättens paradoxer” om huruvida rättsregler och rättspraxis måste förändras för att passa förtryckta och marginaliserade grupper.

Den vindlande slutsatsen blir en helt annan: att det finns paradoxer som inte kan lösas än men som visar vägen mot en framtida rättvisa av ett helt nytt slag än vad vi kan tänka oss just nu.

En fullblodsoptimist med andra ord! Vips ner i tomtesäcken!

Politikbok: Att vinna framtiden åter. Texter om makt och frihet i senmoderniteten.
Författare: Wendy Brown.
Redaktörer: Leila Brännström och Henrik Gundenäs.
Översättning: (förutom redaktörerna) Sara Edenheim, Anders Kalat och Annika Karlsson.
Förlag: Atlas.