/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/menigo4508.jpg
– Det här sätter las helt ur spel, och är helt åt helvete, säger Christer Elfström, ordförande i Handelsklubben på Menigo i Årsta.  Han och kollegan Lars-Göran Pettersson, liksom alla arbetskamraterna, har sagts upp när företaget flyttar och anlitar ett bemanningsföretag.
 

När Menigo Foodservice lägger ner fyra lager och flyttar verksamheten till ett nytt centrallager får inga anställda följa med. 130 har sagts upp och all personal till det nya lagret ska hyras in.

– Det är ett uppenbart sätt att kringgå lagen om anställningsskydd. Det är cyniskt och beräknande, säger Hans Boberg på Handels Stockholmsavdelning.
 
Verksamheten pågår för fullt på lagret i Årsta, Stockholm. Varor plockas ihop och lastas i bilarna som står uppställda på rad vid lastkajerna.

Sparkades plötsligt
Men i början av nästa år rullar de sista lastbilarna ut från Menigos lager i Årsta och Upplands Väsby. Lagren i Karlstad och Nässjö har redan lagts ned för att verksamheten flyttas till ett nytt centrallager i Strängnäs.

Lagerarbetarna i Stockholm fick för ett år sedan frågan om de ville flytta med. Företaget delade ut information om skolor och boende. Christer Elfström hade redan börjat leta bostad i Strängnäs när han och kollegorna plötsligt fick sparken.

– Det känns tungt. Folk blev oroliga, ledsna och förbannade. Jag har jobbat här sedan 1991, och vi har en anställd som varit här sedan 1966. Vi kan våra jobb, men det verkar inte spela någon roll.

Sållar bland de anställda
Samtidigt som de sades upp uppmanades några av de anställda att söka jobb på bemanningsföretagen som ska hyra ut personalen i Strängnäs.

– Det var bara de yngre som fick höra att de kunde söka jobben. Inte vi som jobbar fackligt och inte de äldre som varit länge i företaget, säger fackklubbens vice ordförande Lars-Göran Pettersson.

Enligt facket använder Menigo bemanningslösningen för att sålla bland de anställda. Genom att arbetskraften hyrs in behöver företaget inte följa reglerna om återanställning och turordning i las.

Lönedumpning
Det är också ett sätt att dumpa lönerna. Bemanningsavtalet säger att inhyrd personal ska tjäna som en genomsnittsanställd på arbetsplatsen de jobbar på, men om det inte finns några fast anställda finns det ingen genomsnittslön.

– De inhyrda kommer att erbjudas avtalets lägsta lön, enligt vad vi fått höra. Om några går över till bemanningsföretaget får de räkna med rejäla lönesänkningar, säger Lars-Göran Pettersson.

Även om alla lagerarbetare i Strängnäs hyrs in ska Menigo anställa ett 20-tal chaufförer i egen regi. De uppsagda har inte erbjudits omplacering till chaufförstjänsterna och därför har facket stämt företaget i Arbetsdomstolen.

Förlust i domstol
Skyldigheten att omplacera är en viktig fråga, men frågan om hur företag kan använda bemanningsföretag ännu viktigare, enligt Hans Boberg, på Handels avdelning i Stockholm som drivit fallet.

– Men tyvärr har facket förlorat fallen om bemanningsföretag i domstol tidigare, säger han och vill ha en lagändring för att hindra företag från att hyra in personal för att slippa följa reglerna i las.
 
– Lagstiftningen har gått från att vara en prästost till att bli en schweizerost – det är bara hål överallt. Menigo och andra hittar sina vägar i regeldjungeln och går förbi allt vad anställningsskydd och löneskydd heter.

"Vågar inte chansa"
Menigos vd Fredrik Gren förnekar att företaget anlitar bemanningsföretag för att kringgå las och sänka lönerna. Han säger att intresset för att flytta med till Strängnäs var för dåligt och att Menigo inte klarar att bemanna det nya lagret i egen regi.

– Vi vågar inte chansa på att vi får med en massa egna medarbetare, och då måste vi använda bemanningsföretag. Vi vill inte ha ett A- och ett B-lag i Strängnäs och därför låter vi bemanningsföretagen ansvara för att bemanna upp lagret i sin helhet.