/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/blatteformedlingen_4907.jpg
Ivan Daza har ett förflutet på en pr-byrå, vilket spelade in när han döpte sitt företag till Blatteförmedlingen. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Ett ensamt citat på en vit vägg möter besökarna i Blatteförmedlingens lokaler i Birkastan i Stockholm: ”De säger att tid förändrar saker, men du måste faktiskt ändra dem själv.”

Små ord från konstnären Andy Warhol, men med stor betydelse – i alla fall för Blatteförmedlingens grundare Ivan Daza. Han tröttnade på den negativa rapporteringen om invandrare på arbetsmarknaden och bestämde sig för att göra något.

– Jag vill rycka upp folk ut fördomsträsket. Det är enormt djupt och stort när det gäller attityder till invandrare och jobb, säger han och slår sig ner bakom det hypermoderna konferensbordet i frostat glas.

Het miljö
Det trendiga kontoret med vita väggar, färgglad konst och elektronisk musik ur designade högtalare andas mer reklambyrå än arbetsförmedling. Men det är jobb som förmedlas av de fyra rekryterarna i lokalen, och det är framför allt personer med mångkulturell bakgrund som får dem.

Ivan Daza startade Blatteförmedlingen för snart två år sedan. Att göra arbetsgivare medvetna om, och få dem att övervinna, sina fördomar om arbetskraft med utländsk härkomst är ett av huvudmålen. Samtidigt får fler med mångkulturell kompetens en chans att visa vad de går för på arbetsmarknaden, förklarar han.

Bakgrunden blir hinder
Själv är han född i Bolivia, har släkt från hela världen och är uppvuxen i Sverige. Han har aldrig haft problem att få jobb själv, men han har sett allt för många hindras av det som borde vara en stor tillgång, nämligen utländsk härkomst.

– Förutom studier och yrkeskunskaper erbjuder invandrare också extra språk- och kulturkunskaper. Det är ett enormt resursslöseri att inte ta till vara det.

Blatteförmedlingen arbetar både med rekryteringsuppdrag och med utbildning för att företagen själva ska bli bättre på mångfaldsrekrytering. Runt 6.000 arbetssökande har anmält sig till förmedlingens databas, och de får regelbundet mejltips om hur de kan bli bättre på jobbsökeri. Blatteförmedlingen fixar också kontakt med personliga coacher för dem som vill betala för mer intensiv hjälp.

– Vi stöttar de arbetssökande i viss mån, men satsar mer på att förändra det stora. Kan vi få arbetsgivare att bli bättre på mångfaldsrekrytering har vi gjort så mycket mer.

Dåligt svepskäl
Fördomarna är det största hindret för invandrare på arbetsmarknaden, enligt Ivan Daza. Den vanliga åsikten att bristande språkkunskaper skulle vara problemet, ser han som ett dåligt svepskäl.

– Vi har en kung som är dyslektiker och en drottning med brytning, men ingen undrar hur de klarar sina uppdrag. Och har du hört Svennis prata engelska? Där kan man tala om språkproblem, men det har inte hindrat honom från toppjobb i England.

Enligt Ivan Daza döms de som talar svenska med brytning ofta hårt när de söker jobb. Ändå är brytningen inte mer än en dialekt, säger han. Så länge personen kan göra sig förstådd borde inte utländsk brytning få större konsekvenser än skånska eller värmländska får för någon som söker jobb i Stockholm.

It-branschen går före
Blatteförmedlingen rekryterar personal till alla branscher, men det finns stora skillnader på hur de tar till sig personer med utländsk härkomst. Enligt Ivan Daza är it-branschen ett föredöme. Där bryr sig ingen om varifrån en arbetssökande kommer.

– Byggbranschen däremot haltar enormt. Där finns mycket kvar att göra. Kommuner är också dåliga på mångfald, i alla fall i ledande befattningar.

Det är inte bara resursslöseri för samhället att människor som kan och vill jobba inte får möjligheten, utan också för de enskilda företagen. Många företag skulle kunna utöka sin kundkrets genom att anställa fler med utländsk härkomst. Det skulle få fler att känna sig välkomna, säger Ivan Daza.

– Vänd på det och tänk dig en bank där alla anställda är från låt säga Turkiet. Hur många svenskfödda skulle gå in där med sina besparingar?

Blattekonkurens
Många företag skulle också lyckas bättre med export och kunna slå sig in på nya marknader om de hade flerspråkig och mångkulturell personal. Det är det han kallar blattekompetens.

Att företaget heter Blatteförmedlingen är ett sätt att utmana fördomar, och att väcka uppmärksamhet. Ivan Daza har ett förflutet på en pr-byrå och vet värdet av ett bra varumärke.

Är du själv blatte?
– Vad tycker du? Jag tycker nog att jag är det. Men det är upp till var och en att avgöra vad de är. Man är så mycket: ung, gammal, stockholmare, världsmedborgare, ingenjör, vd, entreprenör, you name it.

FAKTA: Ivan Davor Luksic Daza
Ålder: 37 år.
Familj: En son på gång. Han föds i mars.
Bor: På Gärdet i Stockholm.
Yrke: Vd och rekryterare för Blatteförmedlingen. Har tidigare jobbat med allt från försäljning till städning och startat flera företag.
Fritid: Skriver på en barnbok. Umgås med vänner, reser och ser till att uppleva äventyr ibland. Har nyligen vandrat pilgrimsleden El Camino de Santiago.
På visitkortet: ”If you want something, do it yourself.”
Blattedefinition enligt Blatteförmedlingen: ”En blatte är en individ med svenskt eller utländskt ursprung, som bor i Sverige och har insikt i andra språk, kulturer, seder och bruk.”