Svartarbete står för den största delen av de missade skatteinkomsterna, hela 66 miljarder kronor. Det är också effekterna på marknaden som generaldirektör Mats Sjöstrand vill lyfta fram när han presenterar Skatteverkets kartläggning av skattefusket.

Sammantaget förlorar staten 133 miljarder per år i skatter som inte betalas.

– Man måste komma ihåg att uteblivna skatter har en stor påverkar på marknaden och är därför något som vi aldrig får underskatta, säger Mats Sjöstrand.

Framför allt är det små företag som utför svartjobb. De företag som har en lönekostnad på under en miljon kronor per år – oftast enmansföretag – står tillsammans för 46 av de 66 miljarder som försvinner genom svartarbete.

Internationella affärer
Men även medelstora och stora företag undanhåller skatt, även om det för dem mest handlar om skatt som undanhålls genom internationella affärer.

29 miljarder skattekronor undanhåller dessa företag genom internationella transaktioner.

Utländska konton
Den tredje största källan för obetalda skatter är privatpersoners ekonomiska affärer utomlands. 10 miljarder kronor undanhålls statskassan genom dessa privatpersoner.

7,5 miljarder av dessa består av obeskattade tillgångar i utlandet. Det kan vara pengar på utländska konton, aktier i utländska fonder som man inte redovisar eller annat sparande i utlandet.

De flesta betalar
Men den övervägande delen av svenskarna betalar alltså sin skatt, och det utan att Skatteverket behöver kontrollera betalningarna alls.

90 procent av alla skatter, eller 1.300 miljarder kronor, betalas in utan vare sig kontroller eller påminnelser.

Även internationellt ligger svenskarna bra till. Den undanhållna skatten motsvarar 5 procent av bruttonationalprodukten (BNP), vilket är i nivå med övriga Norden. I övriga Europa är det inte ovanligt att undanhållen skatt motsvarar 10 procent av BNP.